Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1908.20180

230

Ravioli z kurkami

Ravioli niewštpliwie wymaga troch? czasu, ale efekt ko?cowy jest naprawd? doskona?y. Farsz przygotowany z kurkami i cebulš, na ma?le, zachwyci Wasze podniebienia:-). Zapraszam te? po inny mój przepis na te w?oskie piero?ki.

Ravioli:

  • 2 ?rednie jajka
  • 180 g przesianej mški pszennej
  • ?y?ka oleju

Farsz:

  • 300 g kurek
  • 1 cebula
  • ?y?ka mas?a
  • ?wie?y tymianek
  • przyprawy: só, pieprz

Dodatkowo:

  • parmezan
  • mas?o do polania

+p?dzelek do sklejania ciasta

Przygotuj farsz: oczy?? kurki i posiekaj je drobno. Podobnie drobno posiekaj cebul?. Podsma? wszystko na ma?le, przypraw. Pod koniec dodaj posiekany tymianek.

Ze sk?adników na ravioli wyrób elastyczne ciasto, przepu?? przez maszynk? do makaronu lub rozwa?kuj cienko. Przygotuj sobie miseczk? z przegotowanš, zimnš wodš oraz p?dzelek. Z?ó? rozwa?kowane ciasto na pó?, po czym znowu roz?ó?. Uzyskasz dwie równe cz??ci. Nie podsypuj ju? teraz ciasta mškš, aby nie by?o twarde i dobrze Ci si? skleja?o. Nak?adaj farsz ?y?eczkš w równych odst?pach, symetrycznie. Boki ciasta posmaruj wodš, po czym na?ó? drugš cz??? ciasta. Rób to równomiernie z jednego boku na drugi, nie z góry, aby do ?rodka nie dosta?o si? za du?o powietrza. Wyrównaj i doci?nij palcem boki ciasta, po czym wytnij no?em lub foremkš do ravioli kwadratowe piero?ki. Gotuj je w osolonej wodzie ok. 7-8 minut.

Podawaj z mas?em oraz startym parmezanem.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry