Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0708.20160

220

Ratatouille

Potrawa o ?adnie brzmišcej nazwie „ratatouille” pochodzi z Prowansji. Niby proste po?šczenie warzyw, ale za to jakich!:-) Na dodatek obsypane zio?ami prowansalskimi. Naprawd? pyszne danie, które przygotowuj? w domu do?? cz?sto. A Wy lubicie ratatouille?:-)

 

  • 1 bak?a?an
  • 1 du?a, czerwona cebula
  • 3 zšbki czosnku
  • 1 czerwona papryka
  • 3 ma?e cukinie
  • 5 pomidorów
  • 1 ma?y patison (opcjonalnie)
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, pieprz, zio?a prowansalskie

 

W?šcz piekarnik na 180°C. Pokrój bak?a?ana na 1 cm plastry, u?ó? na blaszce, polej je odrobinš oliwy i piecz z funkcjš "grill" przez 10-12 minut. Obró?, polej kolejnš porcjš oliwy i piecz dalej przez 10 minut.

Obierz cebul? i czosnek. Pokrój na plastry. Pokrój cukini? na plastry, patisona w wi?kszš kostk?, a papryk? w paski. Na rozgrzanš patelni? wrzu? pokrojonš cebul?. Sma? jš na oliwie przez 5 minut, a? b?dzie mi?kka i z?ota. Dorzu? plastry czosnku, du? kolejne kilka minut. Dorzu? papryk?, cukini? i patisona. Przypraw do smaku solš i pieprzem. 

Na pomidorach zrób naci?cie, zalej je wrzštkiem. Po up?ywie kilku minut obierz je ze skórki i pokrój na mniejsze kawa?ki, usu? ?y?kš nasiona. Dorzu? pomidory na patelni?, cz?sto mieszaj warzywa. Dodaj zio?a prowansalskie (dwie ?y?eczki) oraz bak?a?ana. Sma? ca?o?? na ma?ym ogniu przez 20 minut. Mieszaj cz?sto.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry