Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0605.20170

620

Quiche ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem feta

 

Z ziarenkami pieprzu mogli?cie ju? wypróbowa? przepis na guiche z porem i pieczarkami. Dzisiaj zamieszczam przepis na kolejne, bezmi?sne quiche, tym razem z suszonymi pomidorami, serem feta i szpinakiem. Która lepsza? Koniecznie zróbcie i oce?cie sami;-) 

Ciasto:

  • 200 g mški przesianej pszennej
  • 1 jajko
  • 120 g zimnego mas?a
  • szczypta soli

Farsz:

  • 100 g suszonych pomidorów
  • 250 g szpinaku (?wie?ego lub mro?onego)
  • 50 ml s?odkiej ?mietany 18%
  • ¾ szkl. mleka
  • 3 jajka
  • 80 g sera feta
  • oregano
  • przyprawy: sól, bia?y pieprz, ga?ka muszkato?owa

+foremka: 27*17 cm, ziarno do obciš?enia ciasta (soja, groch, fasola), folia aluminiowa

Ze sk?adników zagnie? ciasto, owi? w foli? spo?ywczš i w?ó? do lodówki na godzin?. Szpinak podsma? na odrobinie mas?a na patelni, troch? posól, ale nie za du?o, poniewa? feta i pomidory sš s?one. Pomidory pokrój w cienkie paski.

W du?ej misce rozbe?taj jajka ze ?mietanš i mlekiem. Dodaj ga?k?, pieprz i szczypt? soli.

Wycišgnij ciasto z lodówki, rozwa?kuj i wy?ó? na blaszk?, uformuj te? równomiernie boki. Po?ó? na ciasto foli? aluminiowš matowš stronš do ciasta, wysyp obciš?enie i piecz przez 10 minut w 190 stopniach C. ?cišgnij obciš?enie i piecz dalej przez 5 minut.

Po tym czasie wycišgnij ciasto, roz?ó? na nim równomiernie szpinak, na to suszone pomidory, a na koniec pokruszony ser feta oraz posiekane oregano. Zalej ca?o?? ?mietanš z jajkami i piecz przez 40 minut w temperaturze 180 stopni C, na z?oty kolor.

Quiche mo?na podawa? np. z sa?atš, je?? na ciep?o i na zimno.

Smacznego:-)

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry