Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2210.20160

835

Quiche z porem, pieczarkami i groszkiem

Czym si? ró?ni quiche od tarty? Quiche jest zawsze wytrawnym wypiekiem, natomiast tarty mo?na piec zarówno z wytrawnym, jak i s?odkim farszem. Przygotowa?am quiche z porem, pieczarkami oraz zielonym groszkiem. Je?eli chodzi o sos, którym zalewa si? farsz, to zawsze musi by? to jajeczno-?mietanowa masa. Polecam:-)

 

  • 80 g zielonego, mro?onego groszku
  • 360 g mški ?ytniej
  • 200 g mas?a
  • 2 ?y?ki kwa?nej ?mietany 12-18%
  • 200 ml s?odkiej ?mietany 18%
  • 150 g pieczarek
  • ma?y por
  • 2 pomidory
  • 3 jajka
  • 10 g sera ?ó?tego
  • ?wie?y koperek lub pietruszka
  • przyprawy: ga?ka muszkato?owa, ?wie?o zmielony pieprz, sól

 

Z mški, kwa?nej ?mietany, mas?a i szczypty soli zagnie? szybko ciasto (nie wyrabiaj go zbyt d?ugo), owi? je foliš i w?ó? do lodówki na godzin?.

W mi?dzyczasie przygotuj farsz. Posiekaj por, wrzu? go na patelni? i sma? na ma?le na ma?ym ogniu. Dodaj groszek oraz posiekane pieczarki. Przypraw farsz solš i pieprzem. Spa? pomidory i obierz je ze skórki. Pokrój w plastry, odsšcz z nadmiaru soku.

Do miski wlej s?odkš ?mietan?, dodaj jajka oraz przyprawy i rozbe?taj wszystko. Do masy dodaj te? posiekany koperek lub natk? pietruszki. 

Rozgrzej piekarnik do 180 st. Wycišgnij ciasto z lodówki. Rozcišgnij je na blaszce, wyrównaj boki i nak?uj widelcem w kilku miejscach. Na ciasto nak?adaj kolejno: por z groszkiem i pieczarkami, a na to plastry pomidora. Ca?o?? zalej masš ?mietanowo-jajecznš i piecz przez 30-35 minut. Podawaj na ciap?o z ulubionymi sosami lub sa?atš.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry