Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0108.20140

225

Pstršg z mas?em pietruszkowym i puréez bobu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je?eli lubicie ryby, to ten przepis jest ?wietnš opcjš na rodzinny obiad. Pstršg nie ma za du?o o?ci, ?wietnie uzupe?nia si? z pikantnym purée z bobu. W trakcie pieczenia wyp?ynie z pieczonej ryby cudowny ma?lano-cytrynowy sos, którym mo?na polewa? ryb? w trakcie jedzenia:-).

Do czasu podanego w czasomierzu nale?y doda? czas pieczenia ryby.

  • 2 sprawione pstršgi z g?owami
  • 40 dag bobu (obranego ze skórki i ugotowanego)
  • odrobina posiekanej papryczki peperoni
  • oliwa z oliwek
  • 150 g mas?a
  • 1/2 cytryny
  • 1 zšbek czosnku
  • ?y?ka posiekanej natki pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz

+ folia aluminiowa oraz foremka do kostek lodu

 

Mas?o wymieszaj z 3/4 ?y?ki posiekanej pietruszki, roz?ó? je w foremce do robienia kostek lodu i w?ó? do lodówki.

Do ?rodka i na wierzch ryb w?ó? po kilka plasterków cytryny. Do ?rodka w?ó? równie? sporo mas?a pietruszkowego, a tak?e plasterki czosnku. Posól i popieprz ryb? z zewnštrz i wewnštrz, zawi? szczelnie w foli? aluminiowš (zawsze matowš stronš do wewnštrz) i piecz w piekarniku ok. 30-40 minut (w zale?no?ci od wielko?ci ryby) w temp. 180-200°C.

Ugotowany bób rozetrzyj na g?adkš mas?, dodaj przyprawy oraz ostrej papryczki do smaku. Koniecznie polej oliwš, aby purée nie by?o za suche.

Pyszny obiad gotowy:-) Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry