
225
Pstrąg z masłem pietruszkowym i puréez bobu
Jeżeli lubicie ryby, to ten przepis jest świetną opcją na rodzinny obiad. Pstrąg nie ma za dużo ości, świetnie uzupełnia się z pikantnym purée z bobu. W trakcie pieczenia wypłynie z pieczonej ryby cudowny maślano-cytrynowy sos, którym można polewać rybę w trakcie jedzenia:-).
Do czasu podanego w czasomierzu należy dodać czas pieczenia ryby.
- 2 sprawione pstrągi z głowami
- 40 dag bobu (obranego ze skórki i ugotowanego)
- odrobina posiekanej papryczki peperoni
- oliwa z oliwek
- 150 g masła
- 1/2 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz
+ folia aluminiowa oraz foremka do kostek lodu
Masło wymieszaj z 3/4 łyżki posiekanej pietruszki, rozłóż je w foremce do robienia kostek lodu i włóż do lodówki.
Do środka i na wierzch ryb włóż po kilka plasterków cytryny. Do środka włóż również sporo masła pietruszkowego, a także plasterki czosnku. Posól i popieprz rybę z zewnątrz i wewnątrz, zawiń szczelnie w folię aluminiową (zawsze matową stroną do wewnątrz) i piecz w piekarniku ok. 30-40 minut (w zależności od wielkości ryby) w temp. 180-200°C.
Ugotowany bób rozetrzyj na gładką masę, dodaj przyprawy oraz ostrej papryczki do smaku. Koniecznie polej oliwą, aby purée nie było za suche.
Pyszny obiad gotowy:-) Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć