
440
Pstrąg w pomidorach
Dziś proponuję pyszne, sycące i lekkie danie, tzw. jednopaletlniowe:-). Pstrąga przyrządza się bardzo szybko , a jak będzie się dusił w pomidorach, to gwarantuję, że otrzymacie soczystą rybę. Pstrąg jest jeszcze w sklepach w bardzo przystępnej cenie (Lidl, Biedronka), a na dodatek ma bardzo mało ości.
- 4 sprawione pstrągi
- łyżka cukru
- 1 cytryna
- łyżeczka kolendry
- 10 małych ziemniaków
- 2 puszki pomidorów
- szklanka mleka
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 pora
- 3 małe marchewki
- łyżeczka kolendry
- łyżeczka pietruszki
- 5 dag masła
- przyprawy: papryka słodka, chili, sól, pieprz, kurkuma
Por pokrój w plastry, ziemniaki w kostkę ok. 1 cm, marchewki w talarki, natomiast czosnek w cienkie plastry. Rozgrzej patelnię, dodaj masło oraz pomidory z puszki, czosnek, cukier, sok z połowy cytryny oraz mleko. Całość dusić ok. 5 min, później dodać marchewkę, ziemniaki i dusić kolejne 15. Po tym czasie dodać rybę i wszystko przyprawić solą, pieprzem i pozostałymi przyprawami. Ryba ma być prawie przykryta sosem i warzywami, zawsze można dolać wody. Dusić do miękkości ziemniaków, ryba będzie gotowa po ok. 20 minutach.
wydrukwydruk bez zdjęć