
215
Pstrąg łososiowy w marynacie
Na stole wigilijnym co roku lądują bardzo różne ryby. Nie wszyscy są zwolennikami karpia i śledzia, więc szukają innych, smacznych opcji przygotowania ryb. Jedną z wielu możliwości jest na przykład upieczenie pstrąga łososiowego, do czego zachęcam w dzisiejszym wpisie;-).
- duży płat fileta z pstrąga łososiowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- łyżka płynnego miodu
- koperek
- olej rzepakowy
- masło
- cytryna
- pieprz cytrynowy
Oczyść rybę i pokrój ją na mniejsze kawałki. Przygotuj marynatę. W misce lub głębokim talerzu wymieszaj sos sojowy z miodem. Dodaj łyżkę oleju. Zalej marynatą rybę i odstaw na min. 2 h. Po tym czasie wyciągnij rybę z marynaty, popieprz z każdej strony, posyp posiekanym koperkiem i usmaż rybę na oleju z dodatkiem masła. Na koniec możesz jeszcze polać pozostałym sosem upieczoną rybę.
Smacznego :-)
wydrukwydruk bez zdjęć