
225
Przeplatanka ze śledziem
Lubicie śledzie? Ja bardzo:-). Zawsze poszukuję nowych inspiracji i połączeń, aby spróbować tę rybę w nowej odsłonie. Tym razem proponuję Wam dość pracochłonną opcję, ale uwierzcie, warto wygospodarować chwilę, aby przygotować tę pyszną przystawkę:-).
- duży płat śledzia
- 2 ziemniaki
- czerwony burak
- 1/2 cebula
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- łyżeczka majonezu
- jajko
- przyprawy: sól, pieprz
Wymocz śledzia w wodzie, aby nie był za słony. Pokrój go póżniej w drobną kostkę, dodaj łyżkę jogurtu. Cebulę posiekaj bardzo drobno, po czym sparz na sitku i odsączoną dodaj do śledzia. Przypraw pieprzem, wymieszaj.
Ziemniaki ugotuj, zrób puree i dodaj majonez. Buraka ugotuj i pokrój w bardzo drobną kosteczkę. Przypraw solą i pieprzem, po czym dodaj pół łyżki jogurtu. Jajko ugotuj na twardo.
W układance pomoże Ci metalowa foremka, np. do burgerów. Najpierw ułóż w foremce ziemniaki, póżniej śledzia, po czym buraczki. Na górze połóż połówkę jajka oraz kawałek śledzia/zioła do dekoracji.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć