Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2009.20150

815

Przak?adaniec kajmakowy na kokosowym cie?cie

To ciasto powsta?o na wyra?ne ?yczenie sobotnich Go?ci:-). Przyznaj?, ?e masy kajmakowe, krówkowe, toffi sš na samym ko?cu moich deserowych przysmaków. Ciasto jest bardzo s?odkie, z wyczuwalnym smakiem kokosowego, chrupišcego spodu:-).

 

Ciasto:

  • ½ szkl. cukru pudru
  • szklanka przesianej mški pszenej
  • 1 ?y?eczka proszku do pieczenia
  • 1 ?y?eczka syropu waniliowego (lub 1 cukier waniliowy)
  • 100 g mas?a

Czekolada:

  • 70 g mlecznej czekolady
  • 20 g gorzkiej czekolady
  • 2 ?y?ki oleju ro?linnego
  • 3 ?y?eczki kakao

Dodatkowo:

  • 500 g gotowej masy kajmakowej w puszce

W du?ej misce wymieszaj mšk?, proszek do pieczenia, wiórki kokosowe oraz cukier puder. Roztop mas?o i wlej do miski. Wymieszaj i zagnie? sk?adniki na kruche ciasto. Okršg?š form? (23-24 cm) wy?ó? papierem do pieczenia i rozprowad? równomiernie ciasto. Piecz je w temp. 180°C przez 10 minut. Wystud?.

Na wystudzone ciasto prze?ó? mas? kajmakowš. Rozprowad? równomiernie na ca?ej powierzchni.

Teraz czas na przygotowanie czekolady:-). Przygotuj garnek z wodš oraz misk?. Na rozgrzany garnek z wodš po?ó? misk?, do której w?ó? po?amanš na kawa?ki czekolad?. Mieszaj, a? si? rozpu?ci, dolej olej oraz kakao. Wszystko dobrze wymieszaj, odstaw do przestudzenia. Przestudzonš czekolad? wylej na ciasto, wyrównaj. Wsad? ciasto do lodówki na min. pó? godziny. Po up?ywie tego czasu mo?na ju? kroi? ciasto na kawa?ki.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry