Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2903.20150

420

Proziaki

Pono? te placuszki, które przypominajš w smaku chleb, majš 150 lat i po raz pierwszy robiono je na Podkarpaciu. Nie zna?am ich wcze?niej, cho? bardzo przypominajš placki, które piekli?my na piecu u dziadków na wsi. Proziaki smakujš ?wietnie, nadajš si? do ró?nego rodzaju sosów, czy sa?at. Ja da?abym im miejsces gdzie? po?rodku, pomi?dzy chlebem a podp?omykami. Tradycyjnie piecze si? je na rozgrzanej p?ycie, blaszce. Ja upiek?am je na suchej patelni, cho? mo?na je upiec równie? w piekarniku. Pomys? pochodzi z programu Karola Okrasy "Okrasa ?amie przepisy".

  • 20 g dro?d?y
  • 210-220 g mški ?ytniej
  • 3 szczypty morskiej soli drobnoziarnistej
  • ?y?ka kwa?nej ?mietany 12 lub 18%
  • ?y?eczka cukru
  • 1/2 ?y?eczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka

Do miski, w której b?dziesz miesza? ciasto, wsyp mšk? oraz cukier, sól i sod?. W ?y?ce przegotowanej, ciep?ej wody, rozpu?? dro?d?e. Dodaj do masy, po czym wbj jajka i dodaj ?mietan?. Zagnie? ciasto, w razie potrzeby dosypujšc mšk?. Nale?y z niš jednak uwa?a?, aby ciasto nie by?o za ci??kie. Odstaw ciasto na 15 minut, przygotuj stolnic?. Z ciasta uformuj wa?ek, taki, jak na kopytka. Pokrój grube na 3 cm kawa?ki, podsyp odrobinš mški, po czym rozp?aszcz d?oniš na równy, okršg?y placek. Piecz na suchej pateli, do zrumienienia, ok. 2-3 minuty z ka?dej strony.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry