Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2901.20170

425

Proste ciasteczka miodowe

Ciasteczka miodowe doskonale smakujš ze szklankš mleka. Ciasto jest proste i szybkie do zrobienia. W trakcie pieczenia w domu unosi si? cudowny zapach miodu:-).

 

  • 180g miodu (150+30)
  • 100 g sch?odzonego mas?a
  • 250 g przesianej mški pszennej
  • 2 ?y?eczki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 2 ?y?ki sezamu do posypania

 

Na patelni? wlej 150 g miodu, podgrzej go i odparuj przez 5 minut. Gdy miód zg?stnieje, od?ó? go do ostygni?cia. Na stolnic? wysyp mšk?, dodaj zimne, pokrojone mas?o, sól, cukier oraz wystudzony miód. Posiekaj sk?adniki no?em, po czym zagnie? ca?o?? na jednolitš mas?. Wa?ne, aby nie trwa?o to d?ugo. Uformuj ciasto w walec o d?ugo?ci ok. 15 cm, owi? go foliš i wsad? do zamra?alki na godzin?.

Pod koniec tego czasu rozgrzej piekarnik do 190ºC. Pokrój ciasto ostrym no?em na plastry o grubo?ci 3-4 mmm, po czym uk?adaj je na blaszce wy?o?onej papierem do pieczenia. Pozosta?y miód rozgrzej chwil? na patelni, po czym nim posmaruj ciastka i posyp je sezamem. Piecz ciasteczka przez 16-17 minut, do uzyskania z?otego koloru.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry