Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

3107.20160

210

Pomidory z czosnkowo-bazyliowym sosem

Prosta, ale jak?e intensywna w smaku sa?atka z pomidorów to doskona?e uzupe?nienie do mi?sa, ale tak?e grzanek, czy potraw z grilla. Mo?na jš je?? równie? samš, bez ?adnych dodatków;-).

  • 5 dojrza?ych pomidorów
  • 1 ma?a, czerwona cebula
  • 2 ?y?ki oliwy z oliwek ekstra virgin
  • 1 ?y?ka oleju
  • 1 ?y?eczka musztardy sarepskiej (polecam firmy Cymes)
  • 2 zšbki czosnku
  • gar?? bazylii
  • ?y?eczka miodu
  • ?y?eczka soku z cytryny
  • przyprawy: ?wie?o zmielony pieprz, szczypta soli

Pokrój pomidory w grubsze plastry, u?ó? na du?ym talerzu i posyp pieprzem. Rozetrzyj w mo?dzierzu czosnek (pokrojony w plastry), dodaj olej oraz li?cie bazylii. Wrzu? szczypt? soli. Rozcieraj dalej do uzyskania g?stego sosu. Dodaj pozosta?e sk?adniki: miód, sok z cytryny, oliw?, musztard?. Wymieszaj wszystko dok?adnie. Cebul? pokrój w cienkie piórka, rozrzu? na pomidory. Dodawaj du?e kleksy sosu na pomidorach, odstaw na 15-20 minut.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry