Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2109.20140

640

Pomidorowa z domowym makaronem

Klasyczna i pyszna pomidorowa na pomidorach wyhodowanych we w?asnej szklarni-najlepsza z domowym makaronem:-). Mia?am go?ci, wi?c zrobi?am jej wi?cej, ale zawsze mo?ecie podzieli? sk?adniki na pó?.

 

Pomidorowa:

  • 2 kg dojrza?ych pomidorów
  • 2 du?e marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 1 cebula
  • 2 zšbki czosnku
  • 1 ?y?eczka cukru
  • 5-6 l bulionu drobiowego w?asnej roboty
  • 150 g kwa?nej ?mietany 18%
  • 1 ?y?ka posiekanej pietruszki
  • przyprawy: sól, bialy pieprz

Makaron:

  • 300 g przesianej mški pszennej
  • 1 jajko
  • 2 ?y?ki oliwy lub oleju
  • ciep?a woda (opcjonalnie)

Pomidorowa:

Pokrój wszystkie pomidory na mniejsze kawa?ki i wrzu? do garnka. Gotuj na ma?ym ogniu, a? uzyskasz g?sty sos. Przeced? go przez sito, aby usunš? pestki i skórki. Do du?ego garnka wlej bulion, dodaj pokrojone drobno warzywa i gotuj ca?o??, a? warzywa b?dš mi?kkie. Dodaj pomidorowy przecier, cukier i pozosta?e przyprawy do smaku. Na koniec dodaj wymieszanš z kilkoma ?y?kami zupy ?mietan? oraz posiekanš pietruszk?. Podawaj z goršcym makaronem.

Makaron:

Na stolnic? lub blat wysyp mšk?, zrób w niej wg??bienie i dodaj jajko. Zacznij zagarnia? no?em lub d?oniš jajko i mieszaj je delikatnie z mškš. Dolej olej  i zagnie? ciasto, wyrób je. Rozwa?kuj do?? cienko i wytnij placki 5-6 cm na 15, zwi? i potnij na szeroko?? 0,5 cm. Ugotuj go w posolonej wodzie do momentu, a? b?dzie al dente.

 

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry