
215
Polędwiczka wieprzowa z duszonymi warzywami
Mam dla Was dzisiaj prosty przepis na obiad z użyciem polędwiczki wieprzowej. Najważniejszym etapem w przygotowaniu tego dania jest dobranie odpowiednich proporcji marynaty do mięsa. Doskonale wyczuwalny smak dzięki słodko-kwaśnym dodatkom, a do tego duszone warzywa. Polecam:-).
Do czasu podanego w czasomierzu trzeba doliczyć czas marynowania polędwiczki.
- polędwiczka wieprzowa (ok. 400-450 g)
- 1 marchew
- 1 cebula
- 1/2 żółtego kabaczka
- olej
- świeże oregano
- przyprawy: sól, słodka papryka, curry
Marynata:
- 2 łyżki ciemnego octu balsamicznego (użyłam z firmy Octim, z naturalnej fermentacji)
- 1 łyżka miodu
- 1 ząbek czosnku
- 3 łyżki oleju słonecznikowego
- skórka starta z 1/2 cytryny
- kilka liści bazylii
- przyprawy: świeżo zmielony pieprz, sól
Umyj i oczyść dokładnie ze wszystkich błon polędwiczkę. Pokrój ją na dwucentymetrowe plastry. Posiekaj bardzo drobno czosnek, wrzuć do miski. Dodaj pozostałe składniki marynaty oraz posiekane liście bazylii. Wymieszaj każdy kawałek polędwiczki z marynatą, aby były dokładnie obtoczone z każdej strony. Odstaw na 30-40 minut.
Umyj i pokrój warzywa: marchew w plastry, cukinię w słupki, a cebulę w poprzeczne plastry. Na rozgrzaną patelnię wrzuć najpierw marchewkę, niech się chwilę podsmaży na małym ogniu. Po dwóch minutach dorzuć cebulę i kabaczek. Smaż całość często zmieszając do momentu, aż warzywa będą miękkie.
Na rozgrzanej patelni, na oleju, smaż polędwiczkę przez 3-4 minuty z każdej strony. Odłóż na talerz, aby chwilę "odpoczęła" przed podaniem.
Podawaj polędwiczkę z warzywami polaną pozostałym po pieczeniu sosem.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć