
660
Placki dyniowo-ziemniaczane
Lubię wymyślać różne wersje placków ziemniaczanych. Od jakiegoś czasu zasmakowałam właśnie w plackach z dynią. Jedliście kiedyś takie? Bardzo polecam je na obiad.
- 70 dag dyni
- 1,5 kg ziemniaków
- 2 cebule
- 2 jajka
- 5-6 łyżek mąki pszennej (w zależności od konsystencji)
- olej do smażenia
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, suszona pietruszka, mielony kminek
Zetrzyj dynię i cebulę na drobnych oczkach, natomiast ziemniaki na większych. Uwielbiam takie połączenie. Placki starte na większych oczkach są o niebo smaczniejsze.
Wbij jajka do przygotowanej masy, dodaj mąkę, przyprawy i wszystko bardzo dobrze wymieszaj. Należy wrzucić naprawdę sporo przypraw, najlepiej posmakować masę przed upieczeniem placków. Ja robię tak zawsze, nieważne, czy coś jest surowe, czy nie.
Smaż na rozgrzanym oleju, najlepiej mniejsze placki, lepiej się przewracają.
SMACZNEGO:-)
wydrukwydruk bez zdjęć