
425
Placek cukiniowy
Lato to doskonały czas na przygotowywanie posiłków lekkich, często bezmięsnych. Polecam Wam placek cukiniowy, z cebulką, serem feta i czosnkiem. Zapewniam Was, że szybko zniknie z Waszych stołów;-).
- 3 małe cukinie
- 50 g sera feta
- 2 łyżki tartego parmezanu
- 3 jajka
- 180 g mąki pszennej
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- olej
- łyżka posiekanego szczypiorku*
- przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, majeranek
Zetrzyj cukinię na grubych oczkach, odlej nieco soku. Nie za dużo, aby masa nie była za sucha. Dodaj roztrzepane jajka oraz mąkę. Cebulę i czosnek drobno posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj do masy. Dorzuć również parmezan i pokruszoną fetę. Przypraw obficie przyprawami. Dorzuć posiekany szczypiorek.
Wylej masę na okrągłą blaszkę o średnicy 23-24 cm. Piecz placek w temp. 180 st. C przez 35-40 minut, aż wierz się ładnie przyrumieni.
Placek cukiniowy najlepiej smakuje z sosem czosnkowym lub ziołowym-to rzecz gustu i smaku;-). Można go przechowywać w lodówce nawet do 3 dni i odgrzewać na patelni lub w piekarniku.
* Może być również posiekana bazylia, oregano lub tymianek.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć