Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0308.20170

425

Placek cukiniowy

Lato to doskona?y czas na przygotowywanie posi?ków lekkich, cz?sto bezmi?snych. Polecam Wam placek cukiniowy, z cebulkš, serem feta i czosnkiem. Zapewniam Was, ?e szybko zniknie z Waszych sto?ów;-).

  • 3 ma?e cukinie
  • 50 g sera feta
  • 2 ?y?ki tartego parmezanu
  • 3 jajka
  • 180 g mški pszennej
  • cebula
  • 2 zšbki czosnku
  • olej
  • ?y?ka posiekanego szczypiorku*
  • przyprawy: sól, ?wie?o zmielony pieprz, majeranek

Zetrzyj cukini? na grubych oczkach, odlej nieco soku. Nie za du?o, aby masa nie by?a za sucha. Dodaj roztrzepane jajka oraz mšk?. Cebul? i czosnek drobno posiekaj, zeszklij na oleju. Dodaj do masy. Dorzu? równie? parmezan i pokruszonš fet?. Przypraw obficie przyprawami. Dorzu? posiekany szczypiorek.

Wylej mas? na okršg?š blaszk? o ?rednicy 23-24 cm. Piecz placek w temp. 180 st. C przez 35-40 minut, a? wierz si? ?adnie przyrumieni.

Placek cukiniowy najlepiej smakuje z sosem czosnkowym lub zio?owym-to rzecz gustu i smaku;-). Mo?na go przechowywa? w lodówce nawet do 3 dni i odgrzewa? na patelni lub w piekarniku.

* Mo?e by? równie? posiekana bazylia, oregano lub tymianek.

Smacznego:-)

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry