Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2808.20180

430

Pikantne pikle w zalewie s?odko-kwa?nej

Je?eli macie jeszcze ogórki, ju? nieco przero?ni?te, które nie nadajš si? na kiszenie, to zawsze mo?ecie je wykorzysta? do zrobienia pikli. Prezentuj? Wam dzisiaj przepis na pikle nieco bardziej pikantne, a do tego chrupišce, w zalewie s?odko-kwa?nej.

 

  • 2 i 1/2 kg ogórków
  • ½ szkl. octu spirytusowego
  • 90 g cukru
  • 1/2 ma?ej papryczki chili bez nasion
  • kurkuma
  • ziele angielskie
  • li?cie laurowe
  • sól
  • 3 zšbki czosnku

+ 4-5 wyparzone s?oiki, mogš by? np. pó?litrowe

Umyte ogórki pokrój na s?upki, usuwajšc gniazda nasienne. W?ó? je do miski i zasyp trzema ?y?kami soli, wymieszaj i odstaw na kilka godzin, 5-6. Mo?esz je równie? pozostawi? na ca?š noc. Po tym czasie odlej wod?, dodaj posiekany w plastry czosnek oraz 1/2 ?y?eczki kurkumy. Dodaj równie? pokrojonš papryczk?. Wymieszaj wszystko, odstaw.

W garnku zagotuj dwie szklanki wody z octem i cukrem. Do s?oików wsyp po 3-4 ziarenka ziela angielskiego oraz dodaj li?? laurowy. W?ó? ogórki, tyle, aby mie? miejsce na zalew?, która ma je zakrywa?. Wlej zalew? do ka?dego ze s?oików. Je?eli zdarzy si?, ?e zabrak?o Ci zalewy, to mo?esz zawsze uzupe?ni? s?oiki przegotowanš wodš.

Pasteryzuj s?oiki w garnku rozk?adajšc na dnie jakš? ?ciereczk? kuchennš lub inny kawa?ek materia?u. Gotuj s?oiki przez 10 minut od zimnej wody. Wycišgnij, pozostaw do wystygni?cia.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry