
620
Pierś indyka z sosem musztardowym
Pieczoną pierś indyka możecie wykorzystać wykorzystać na wiele sposobów: jako główne danie obiadowe, do różnych sałatek, czy też jako wędlinę do kanapek. Pieczeń piekłam w bardzo niskiej temperaturze, dzięki czemu wyszła soczysta i krucha. Najlepiej smakuje z dodatkiem pysznego sosu:-).
- 1,20 kg piersi z indyka
- 5-6 szparagów (opcjonalnie)
Marynata:
- ¾ szklanki oleju
- 1 łyżeczka miodu
- 2 łyżeczki musztardy (ostrej lub łagodnej, wg upodobania)
- 4-5 ząbków czosnku
- kilka gałązek rozmarynu
- przyprawy: ziele angielskie, 3-4 liście laurowe, sól, 1 łyżeczki słodkiej papryki, 1/3 łyżeczki ostrej papryki lub chili
Sos:
- łyżka masła
- 1/3 szklanki śmietany kremówki
- 1 łyżeczka ulubionej musztardy
- przyprawy: pieprz, sól
+ folia aluminiowa oraz sznurek
Umytą pierś z indyka włóż do dużej miski, w której będziesz ją marynować. W moździerzu utrzyj pokrojone na mniejsze kawałki ząbki czosnku, dodaj przyprawy: sól, paprykę, ziele angielskie. Ucieraj dalej z przyprawami. Jeżeli masz dość duży moździerz, to kontynuuj robienie marynaty i dolej olej, miód i musztardę. Jeżeli nie, to przelej całość do miseczki. Marynata musi być dość słona. Wymieszaj porządnie wszystkie składniki i wetrzyj bardzo dokładnie w indyczą pierś. Dodaj również rozmaryn. Przykryj miskę talerzykiem bądź folią i wsadź mięso do lodówki na dobę. W międzyczasie obróć kilka razy, aby przyprawy dokładnie wniknęły w mięso.
Po upływie tego czasu przygotuj szparagi. Odłam końcówki, ugotuj je, odłóż. Rozłóż mięso, dodaj szparagi i zawiń ciasno w rulon. Obwiąż mięso sznurkiem w dwóch, trzech miejscach, żeby pieczeń miała ładniejszy kształt. Przenieś ją na blaszkę, albo do naczynia żaroodpornego. Jeżeli nie masz pokrywki, to przykryj mięso folią aluminiową matową stroną do mięsa i piecz w temperaturze 120 C przez 2 godziny i 20 minut.
Odlej sok powstały w trakcie pieczenia do rondelka. Dodaj 3 łyżki wody, masło i przyprawy do smaku. Gotuj chwilę na małym ogniu. Sos powinien nieco zgęstnieć. Na koniec dodaj musztardę oraz śmietanę.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć