Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

3006.20160

620

Pier? indyka z sosem musztardowym

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pieczonš pier? indyka mo?ecie wykorzysta? wykorzysta? na wiele sposobów: jako g?ówne danie obiadowe, do ró?nych sa?atek, czy te? jako w?dlin? do kanapek. Piecze? piek?am w bardzo niskiej temperaturze, dzi?ki czemu wysz?a soczysta i krucha. Najlepiej smakuje z dodatkiem pysznego sosu:-).

  • 1,20 kg piersi z indyka
  • 5-6 szparagów (opcjonalnie)

Marynata:

  • ¾ szklanki oleju
  • 1 ?y?eczka miodu
  • 2 ?y?eczki musztardy (ostrej lub ?agodnej, wg upodobania)
  • 4-5 zšbków czosnku
  • kilka ga?šzek rozmarynu
  • przyprawy: ziele angielskie, 3-4 li?cie laurowe, sól, 1 ?y?eczki s?odkiej papryki, 1/3 ?y?eczki ostrej papryki lub chili

Sos:

  • ?y?ka mas?a
  • 1/3 szklanki ?mietany kremówki
  • 1 ?y?eczka ulubionej musztardy
  • przyprawy: pieprz, sól

+ folia aluminiowa oraz sznurek

 

Umytš pier? z indyka w?ó? do du?ej miski, w której b?dziesz jš marynowa?. W mo?dzierzu utrzyj pokrojone na mniejsze kawa?ki zšbki czosnku, dodaj przyprawy: sól, papryk?, ziele angielskie. Ucieraj dalej z przyprawami. Je?eli masz do?? du?y mo?dzierz, to kontynuuj robienie marynaty i dolej olej, miód i musztard?. Je?eli nie, to przelej ca?o?? do miseczki. Marynata musi by? do?? s?ona. Wymieszaj porzšdnie wszystkie sk?adniki i wetrzyj bardzo dok?adnie w indyczš pier?. Dodaj równie? rozmaryn. Przykryj misk? talerzykiem bšd? foliš i wsad? mi?so do lodówki na dob?. W mi?dzyczasie obró? kilka razy, aby przyprawy dok?adnie wnikn??y w mi?so. 

Po up?ywie tego czasu przygotuj szparagi. Od?am ko?cówki, ugotuj je, od?ó?. Roz?ó? mi?so, dodaj szparagi i zawi? ciasno w rulon. Obwiš? mi?so sznurkiem w dwóch, trzech miejscach, ?eby piecze? mia?a ?adniejszy kszta?t. Przenie? jš na blaszk?, albo do naczynia ?aroodpornego. Je?eli nie masz pokrywki, to przykryj  mi?so foliš aluminiowš matowš stronš do mi?sa i piecz w temperaturze 120 C przez 2 godziny i 20 minut.

Odlej sok powsta?y w trakcie pieczenia do rondelka. Dodaj 3 ?y?ki wody, mas?o i przyprawy do smaku. Gotuj chwil? na ma?ym ogniu. Sos powinien nieco zg?stnie?. Na koniec dodaj musztard? oraz ?mietan?.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry