
540
Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem
Przyznam, że jak usłyszłam od Siostry, z czym jadła ostatnio pierogi, to jakoś to połączenie do mnie nie przemawiało. Jestem jednak przekorna z natury i oczywiście bardzo otwarta na nowe smaki i połączenia. Postanowiłam po prostu zrobić te pierogi i...okazało się to świetnym pomysłem. Farsz smakuje doskonale, ale konieczne jest dodanie podsmażonej cebuli do środka.
- 250 g białego sera
- 2 szklanki przesianej mąki pszennej
- 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
- 1 duża cebula
- 2 łyżki masła
- 1 jajko
- przegotowana, ciepła woda
- przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, majeranek
Przygotowania zacznij od farszu. Posiekaj drobno cebulę i podsmaż ją na maśle. Przełóż ser do miski, dodaj ugotowaną kaszę, cebulę oraz rozbełtane wcześniej jajko. Wymieszaj wszystkie składniki i dodaj przyprawy do smaku.
Na stolnicę lub blat wysyp mąkę i dolewając partiami ciepłą wodę zagnieć elastyczne ciasto. Rozwałkuj cienko, po czym szklanką wytnij placki. Nakładaj farsz i formuj pierogi. Gotuj je w posolonej wodzie ok. 4-5 minut od wypłynięcia. Pierogi najsmaczniejsze są odsmażone na patelni. Można podawać je również z podsmażoną cebulką.
Smacznego:-).
wydrukwydruk bez zdjęć