Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0712.20140

540

Pierogi z kaszš gryczanš i bia?ym serem

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Przyznam, ?e jak us?ysz?am od Siostry, z czym jad?a ostatnio pierogi, to jako? to po?šczenie do mnie nie przemawia?o. Jestem jednak przekorna z natury i oczywi?cie bardzo otwarta na nowe smaki i po?šczenia. Postanowi?am po prostu zrobi? te pierogi i...okaza?o si? to ?wietnym pomys?em. Farsz smakuje doskonale, ale konieczne jest dodanie podsma?onej cebuli do ?rodka.

  • 250 g bia?ego sera
  • 2 szklanki przesianej mški pszennej
  • 1 woreczek ugotowanej kaszy gryczanej
  • 1 du?a cebula
  • 2 ?y?ki mas?a
  • 1 jajko
  • przegotowana, ciep?a woda
  • przyprawy: sól, ?wie?o zmielony pieprz, majeranek

Przygotowania zacznij od farszu. Posiekaj drobno cebul? i podsma? jš na ma?le. Prze?ó? ser do miski, dodaj ugotowanš kasz?, cebul? oraz rozbe?tane wcze?niej jajko. Wymieszaj wszystkie sk?adniki i dodaj przyprawy do smaku.

Na stolnic? lub blat wysyp mšk? i dolewajšc partiami ciep?š wod? zagnie? elastyczne ciasto. Rozwa?kuj cienko, po czym szklankš wytnij placki. Nak?adaj farsz i formuj pierogi. Gotuj je w posolonej wodzie ok. 4-5 minut od wyp?yni?cia. Pierogi najsmaczniejsze sš odsma?one na patelni. Mo?na podawa? je równie? z podsma?onš cebulkš.

Smacznego:-).

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry