Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1412.20160

535

Pierniki

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pierniki zrobi?am tydzie? temu i zanim zmi?k?y, to ich ilo?? znacznie si? zmniejszy?a w mi?dzyczasie;-). Tym razem pierniczki zrobi?am tylko na samym naturalnym miodzie. Lukrowanie to zawsze niesamowita frajda:-). W tym roku u?atwi?am sobie jednak zadanie i polukrowa?am ciastka gotowym, bia?ym lukrem.

Przepis na ok. 50 pierników.

  • 200 g przesianej mški pszennej
  • 150 g miodu
  • 100 g mas?a
  • 1 jajko
  • ?y?eczka przyprawy do pierników
  • ?y?eczka cynamonu
  • ?y?eczka sody oczyszczonej
  • ?y?eczka kakao (opcjonalnie)

Rozpu?? mas?o z miodem w garnku, przestud?. Po?šcz w misce wszystkie suche sk?adniki, czyli mšk?, sod?, przyprawy oraz kakao, je?eli je dodajesz. Wlej do miski przestudzone, rozpuszczone mas?o z miodem i zmiksuj, albo wymieszaj. Wsad? ciasto do lodówki na 20 minut, b?dzie Ci ?atwiej je rozwa?kowa? na stolnicy.

Po wyj?ciu ciasta z lodówki, rozwa?kuj je na 2-3 mm placek i wyciskaj dowolne kszta?ty. Piecz pierniki w temp. 180°C przez ok. 14-15 minut na papierze do pieczenia. Je?eli chcesz powiesi? pierniki na choink?, to zrób w piernikach dziurk?, np. s?omkš. Mo?esz to zrobi? w surowym cie?cie lub tu? po upieczeniu, kiedy pierniki sš jeszcze mi?kkie.  Polukruj pierniczki jak lubisz:-).

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry