Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1912.20160

835

Piernik

Wyobra?acie sobie Bo?e Narodzenie bez piernika? Ja nie:-). W naszym domu nie zabraknie tradycyjnego piernika na mleku z orzechami i powid?ami ?liwkowymi:-). Dzi?ki nim jest jeszcze bardziej wilgotny.

 

Ciasto:

  • 2 szkl. przesianej mški pszennej
  • 1 ?y?eczka cynamonu
  • 1 ?y?eczka przyprawy piernikowej
  • p?aska ?y?eczka sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 2 ?y?ki miodu
  • szkl. cukru
  • ma?y s?oik powide? ?liwkowych
  • 2 ?y?ki kakao
  • 200 ml mleka
  • 20 dag orzechów w?oskich

Polewa:

  • 80 g gorzkiej czekolady
  • ?y?ka cukru
  • ½ szkl. ?mietany 30%

Ciasto: rozgrzej piekarnik do 180 C. Przygotuj wi?kszy garnek z grubym dnem. Na ma?ym ogniu rozpu?? w nim mas?o oraz cukier. Dodaj miód i powid?a oraz przypraw? piernikowš, cynamon i kakao. Wymieszaj dobrze zawarto?? garnka rózgš lub ?y?kš. Zdejmij garnek z ognia, odczekaj 2-3 minuty, po czym dodaj sod?, mleko oraz rozk?ócone jajka. Wymieszaj energicznie. Dodawaj partiami mšk?, ca?y czas mieszaj, aby nie powsta?y grudki. Na koniec dodaj posiekane na mniejsze kawa?ki orzechy.

Keksówk? wysmaruj t?uszczem, posyp mškš lub otr?bami. Wlej do niej mas? i piecz ciasto przez 45 minut lub do tzw. "suchego patyczka". Wycišgnij, przestud?, po czym przekrój ciasto wzd?u? na pó?. Posmaruj obficie pozosta?ymi powid?ami ?liwkowymi.

Polewa: wlej ?mietan? do garnka, dodaj po?amanš na mniejsze kawa?ki czekolad? oraz cukier. Wymieszaj do rozpuszczenia sk?adników. Nieco przestudzonš czekoladš, nie mo?e by? za rzadka, posmaruj ciasto. Udekoruj wg uznania.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry