
250
Pieczone ziemniaczki z pomidorową salsą
Proste danie tak naprawdę dla wszystkich: na imprezę, podwieczorek czy nawet drugie danie.
- 70 dag ziemniaków
- 1 pomidor
- ½ cebuli
- 1 łyżka słodko-pikantnego sosu chili Tao-Tao
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 łyżka soku z limonki
- oliwa z oliwek
- przyprawy: słodka, czerwona papryka, kurkuma, sól, pieprz, oregano
Ziemniaki: obrane i osuszone ziemniaki pokrój na cząstki i wrzuć do większej miski, w której będzie je można swobodnie wymieszać. Dorzuć przyprawy: sól, pieprz, czerwoną paprykę, szczyptę kurkumy i łyżeczkę oregano. Polej ziemniaki czterema łyżkami oliwy z oliwek i porządnie wszystko wymieszaj. Tak przygotowane warzywa przerzuć na blaszkę i piecz najpierw w 200°C przez 20 minut, później zmniejsz temperaturę do 180°C i piecz dalej przez ok.10-15 minut. W międzyczasie przemieszaj ze dwa, trzy razy ziemniaki. Ja, po wyjęciu ziemniaków z piekarnika, polałam je jeszcze odrobiną oliwy, aby nie były suche.
Salsa: posiekaj bardzo drobno pomidora, wrzuć do miski. Zrób to samo z cebulą i dorzuć do pomidora. Wlej sos chili, sos sojowy oraz sok z limonki, przypraw do smaku solą, wymieszaj dokładnie.
Smacznego:-)