Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1701.20180

545

Pieczone pierogi z farszem meksyka?skim

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Do pieczonych pierogów mo?ecie u?y? dowolnego, wytrawnego farszu. Ja przygotowa?am je z nadzieniem meksyka?skim, bardziej na pikantnie. Je?eli chcecie zrobi? bezmi?sne pierogi, to polecam farsz z ciecierzycy lub ze szpinaku i fety.

 

Pierogi:

  • 180 g mški pszennej
  • 30 g mški pszennej razowej
  • 5-6 ?y?ek wody
  • 7 g suszonych dro?d?y
  • jajko
  • 50 g mas?a
  • szczypta soli
  • suszona pietruszka lub koperek
  • szczypta kurkumy

Farsz:

  • 40 dag mi?sa mielonego
  • ½ papryki czerwonej
  • ½ puszki czerwonej fasoli
  • ½ cebuli
  • 2 zšbki czosnku
  • olej
  • ?y?eczka koncentratu pomidorowego
  • papryczka chili
  • sól

+rozbe?tane jajko i p?dzelek

Najpierw przygotuj farsz. Posiekaj drobno cebul? i podsma? jš na patelni. Dodaj mi?so oraz pokrojonš w drobnš kostk? papryk?. Musisz pilnowa?, aby mie? jak najmniejsze zgrubienia mi?sa, ?atwiej Ci b?dzie wtedy zlepia? pierogi. Po dwóch minutach posól mi?so i trzymaj dalej na ma?ym ogniu cz?sto mieszajšc przez 10 minut. Po tym czasie dodaj pokrojony w plastry czosnek oraz odsšczonš fasol?. Wymieszaj, dodaj papryczk? chili wed?ug uznania oraz koncentrat pomidorowy.

Nagrzej piekarnik do temp. 180 st. C.

Rozpu?? mas?o w rondelku. Do miski wrzu? oba rodzaje mški, jajko, suszone dro?d?e, sól oraz przestudzone mas?o. Miksuj ca?o?? przez 5 minut, a? powstanie g?adkie ciasto. Prze?ó? je na stolnic? i rozwa?kuj. Wytnij kó?ka szklankš, kubkiem lub rade?kiem-uzyskasz wtedy ?adny, falisty brzeg pieroga. Nadziewaj pierogi farszem, smaruj brzegi pierogów jajkiem i dok?adnie zlepiaj.

Tak przygotowane pierogi u?ó? na blaszce wy?o?onej papierem do pieczenia. Posmaruj je pozosta?ym jajkiem. Piecz pierogi w temp. 180 st. C przez 23-24 minuty.

Pierogi mo?na podawa? z sosem tzatziki, tatarskim, czosnkowym, salsš mango, salsš pomidorowš lub jogurtem naturalnym czy kwa?nš ?mietanš.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry