Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0809.20130

5130

Pieczona kaczka z musem ?liwkowo-jab?kowym

Przyznam, ?e kaczka zasmakowa?a mi bardziej ni? kurczak. Jest zdecydowanie bardziej soczysta. Nic dziwnego, wytopi?am z niej ok. 2 szklanek t?uszczu;-) Naprawd? warto jš czasami przygotowa? na niedzielny obiad, pomimo tego, ?e jest o po?ow? dro?sza od kurczaka. Do kaczki przygotowa?am kasz? j?czmiennš z warzywami. 

 

  • 1 sprawiona kaczka (ok. 2 kg)                                               
  • 8 ?liwek ?wie?ych+ gar?? suszonych
  • ½ szkl. rodzynek
  • 5 jab?ek
  • 2 ?y?eczki cukru
  • 1 szkl. wody
  • 4 zšbki czosnku
  • 2 worki kaszy j?czmiennej
  • 1 marchewka
  • ?y?ka mas?a
  • pó? ma?ego pora
  • przyprawy: pieprz, sól, majeranek, cynamon

Umyj dobrze kaczk? i natnij skór? w kilku miejscach. Natrzyj kaczk? porzšdnie solš, ?wie?o zmielonym pieprzem oraz majerankiem. Nie obieraj czosnku, tylko rozgnie? go no?em. W?ó? czosnek do ?rodka i pod skrzyd?a. Najlepiej zrobi? to dzie? wcze?niej, aby kaczka dobrze przesz?a wszystkimi przyprawami.

Nazajutrz: obierz dwa jab?ka, pokrój je w wi?ksze kawa?ki, omijajšc gniazda nasienne. Wycišgnij czosnek ze ?rodka, obierz ze skórki i w?ó? ponownie. Posól kaczk? jeszcze troch? z zewnštrz, a tak?e wewnštrz. Do ?rodka dodaj równie? jab?ka, gar?? rodzynek oraz suszone ?liwki. Rozgrzej piekarnik do 180°C, wy?ó? kaczk? na zwyk?š blaszk?. W takiej temperaturze piecz kaczk? ok. 20-30 min, pó?niej zmniejsz temperatur? do 160°C i piecz dalej. Jak tylko wytopi si? troch? t?uszczu, to polej nim kaczk?, nawet kilka razy. Pó?niej odlej z blaszki nadmiar t?uszczu, aby si? nie spali?. Pod koniec pieczenia dodaj na kaczk? cz??? owoców z sosu, polej jš te? tym sokiem z jab?ek. Kaczka b?dzie gotowa po ok. 3 godzinach. Im d?u?ej piecze si? w ni?szej temperaturze, tym smaczniejsza i bardziej soczysta jest w ?rodku.

Mus: w mi?dzyczasie mo?esz przygotowa? mus. Obierz pozosta?e jab?ka, pokrój je na ma?e kawa?ki. Wypestkuj ?liwki, pokrój je drobniej i wszystko wrzu? do garnka, wlej szklank? wody. Dorzu? rodzynki i cukier. Niech ca?o?? si? gotuje na ma?ym ogniu. Pó?niej zmiksuj wszystko na mus. Koniecznie przypraw mus pieprzem i szczyptš soli, dla równowagi smaku.

Kasza: ugotuj kasz? w lekko osolonej wodzie. W oddzielnym garnku roztop mas?o, dorzu? posiekany drobno por oraz pokrojonš w cienkie plasterki marchewk?. Jak warzywa zmi?knš, to wsyp kasz? i wlej troch? wody. Wymieszaj wszystko dobrze i przypraw do smaku.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry