Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0105.20160

615

Piecze? rzymska z groszkiem

Zrobi?am t? piecze?, ?eby troch? odpoczš? od sklepowych w?dlin:-). Piecze? pokrojona w cienkie plasterki ?wietnie komponuje si? z ciemnym pieczywem i ulubionymi dodatkami, jak pomidor, awokado, sos musztardowy, etc. Zale?y, kto co lubiJ. Piecze? rzymska, zwana przez niektórych równie? klopsem, doskonale nadaje si? równie? na g?ówne danie. Do pieczeni doda?am zielony groszek, ale mo?ecie doda? np. brukselk? czy fasolk? szparagowš.

 

  • 1,20 kg mi?sa wieprzowego (szynka, karkówka, najlepiej 50/50)
  • 15 dag zielonego groszku (mro?onego)
  • 2 cebule
  • 2 zšbki czosnku
  • 1 jajko
  • ?wie?y tymianek
  • olej
  • przyprawy: sól, ?wie?o zmielony pieprz, czerwona s?odka papryka

 

Posiekaj drobno cebul? i zeszklij jš na oleju. Pod koniec dodaj przeci?ni?ty przez prask? czosnek, wymieszaj. Zmielone mi?so prze?ó? do miski, dodaj cebul? z czosnkiem, jajko. Ugotuj groszek, dodaj go równie? do mi?sa. Dodaj 1/2 ?y?eczki papryki oraz sól, pieprz oraz posiekany tymianek. Wymieszaj wszystko, posmakuj, czy nie musisz doda? dodatkowej porcji przypraw. Keksówk? posmaruj odrobinš t?uszczu, posyp bu?kš tartš. Prze?ó? do niej mi?so, po czym wstaw do piekarnika na 50-60 minut, temp.180°C.

Gotowš piecze? pozostaw do wystudzenia w formie, ale wcze?niej zlej ca?y sok. B?dzie ?wietnš bazš do pysznego sosu:-). Mo?esz go zag??ci? odrobinš chleba lub mški oraz doda? odrobin? ?mietany i mas?a.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry