
215
Pieczarki nadziewane czerwoną soczewicą
Pieczarki nadziewane czerwoną soczewicą to dobra alternatywa na ciepłą kolację, lunch, brunch. To również smaczna opcja dla osób, które są na diecie: pieczarki są niskokaloryczne, a czerwona soczewica dostarcza dużo potrzebnych dla organizmu składników, jak np.: witaminy z grupy B, witaminę K oraz potas, żelazo, cynk, fosfor, magnez, etc. Więcej możecie poczytać o soczewicy tutaj.
- ok. 12-14 mniejszych pieczarek lub 8 większych
- 3/4 szkl. czerwonej soczewicy
- 1/2 cebuli
- duży ząbek czosnku
- natka pietruszki
- oliwa z oliwek
- olej
- przyprawy: sól, pieprz, kurkuma, słodka, czerwona papryka
+ jogurt naturalny (w wersji wegetariańskiej) lub sojowy (w wersji wegańskiej), naczynie do zapiekania
Soczewicę przesyp na sito i opłucz dwa, trzy razy. Ugotuj ją w lekko osolonej wodzie do miękkości. Odsącz, przełóż do miski. Na patelni podsmaż drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodaj soczewicę, przypraw do smaku, dodaj posiekaną pietruszkę.
Pieczarki obierz ze skórki. Nałóż farsz do każdej z nich i ułóż w naczyniu. Polej pieczarki oliwą z oliwek. Piecz je w temp. 180 st. C przez 15 minut.
Podawaj z jogurtem lub polane oliwą.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć