
1010
Pięciominutowe ciasto z truskawkami
Na zbliżający się koniec sezonu truskawkowego koniecznie musiałam zrobić ciasto, które zapewne każdy z Was zna. Proste w wykonaniu, oprószone lekko pudrem, z zatopionymi truskawkami. Delikatne i puszyste, polecam:-).
- 1 kg truskawek
- 1 margaryna (w temperaturze pokojowej)
- 1 i ½ szklanki drobnego cukru do wypieków
- 6 jajek (w temperaturze pokojowej)
- 3 szklanki przesianej mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder do oprószenia
Obrane z szypułek i umyte truskawki przekrój na pół.
Ubij mikserem margarynę z cukrem na gładką masę. Dodawaj po jednym jajku, nadal ubijając, ale na mniejszych obrotach. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia, po czym dodawaj partiami do ciasta i mieszaj do uzyskania gładkiej konsystencji.
Przygotuj formę, wyłóż papierem do pieczenia. Wylej na to masę, ułóż ż truskawki. Piecz przez ok. 40 minut w 180°C.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć