Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1901.20172

425

Pasztet z bia?ych warzyw

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nie przepadam za pietruszkš. Jedynym sposobem na to warzywo jest dla mnie albo pokrojenie jej drobno lub starcie na tarce lub pieczenie. I tu faktycznie si? poddaj?, poniewa? pieczona pietruszka z odrobinš soli i oliwy jest naprawd? dobra:-). Dzisiaj przygotowa?am pasztet z upieczonych bia?ych warzyw, czyli selera i pietruszki. Przepis Agnieszki Macišg.

Do czasu podanego w czasomierzu nale?y doliczy? czas pieczenia warzyw oraz samego pasztetu: ?šcznie 2,5 godziny.

  • 4-5 pietruszek
  • seler
  • cebula
  • 5-6 zšbków czosnku
  • 5 ?y?ek kaszy manny
  • olej ro?linny, np. s?onecznikowy
  • 2 jajka
  • oliwa z oliwek
  • odrobina bu?ki tartej
  • ?y?eczka zió? prowansalskich
  • przyprawy: sól, ?wie?o mielony pieprz, 1/4 ?y?eczki ?wie?o startej ga?ki muszkato?owej

 

Obierz wszystkie warzywa. Pietruszk? oraz seler pokrój w talarki i wrzu? na blaszk? lub do naczynia ?aroodpornego. Piecz warzywa z odrobinš oliwy oraz szczyptš soli. Temperatura pieczenia: 190ºC, czas: ok. pó?torej godziny, czyli do mi?kko?ci. Odstaw do ostygni?cia.

W mi?dzyczasie wlej olej na patelni?, posiekaj drobno cebul? oraz czosnek i przysma?. Da?am 1/3 szklanki oleju, wszystko ma by? w nim zanurzone.

Zmiksuj warzywa niezbyt drobno, aby by?y wyczuwalne kawa?ki warzyw. Dodaj przysma?onš cebul?, jajka, przyprawy oraz kasz? mann?. Wymieszaj mas? dok?adnie. Keksówk? wysmaruj odrobinš oleju i posyp bu?kš tartš. Piecz pasztet w temperaturze 180ºC, przez 50-55 minut, do uzyskania z?otego koloru.

Pasztet ?wietnie smakuje z chrzanem i ulubionymi ogórkami:-).

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
komentarzeMartaCze??! Pasztet jest pyszny i robi? go na ka?de ?wi?ta:) Poniewa? w tym roku mam do?? du?e ob?o?enie zastanawiam si? jak d?ugo pasztet mo?e sta? w lodówce? Pozdrawiam!ziarenka pieprzuCiesz? si?, to jeden z moich ulubionych:-) Wiesz co, bez problemu mo?e by? nawet tydzie? w lodówce, on nie wysycha tak, jak np. z bia?ej fasoli. Ten ostatni musi by? zjedzony szybciej. dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry