
425
Pasztet z białych warzyw
Nie przepadam za pietruszką. Jedynym sposobem na to warzywo jest dla mnie albo pokrojenie jej drobno lub starcie na tarce lub pieczenie. I tu faktycznie się poddaję, ponieważ pieczona pietruszka z odrobiną soli i oliwy jest naprawdę dobra:-). Dzisiaj przygotowałam pasztet z upieczonych białych warzyw, czyli selera i pietruszki. Przepis Agnieszki Maciąg.
Do czasu podanego w czasomierzu należy doliczyć czas pieczenia warzyw oraz samego pasztetu: łącznie 2,5 godziny.
- 4-5 pietruszek
- seler
- cebula
- 5-6 ząbków czosnku
- 5 łyżek kaszy manny
- olej roślinny, np. słonecznikowy
- 2 jajka
- oliwa z oliwek
- odrobina bułki tartej
- łyżeczka ziół prowansalskich
- przyprawy: sól, świeżo mielony pieprz, 1/4 łyżeczki świeżo startej gałki muszkatołowej
Obierz wszystkie warzywa. Pietruszkę oraz seler pokrój w talarki i wrzuć na blaszkę lub do naczynia żaroodpornego. Piecz warzywa z odrobiną oliwy oraz szczyptą soli. Temperatura pieczenia: 190ºC, czas: ok. półtorej godziny, czyli do miękkości. Odstaw do ostygnięcia.
W międzyczasie wlej olej na patelnię, posiekaj drobno cebulę oraz czosnek i przysmaż. Dałam 1/3 szklanki oleju, wszystko ma być w nim zanurzone.
Zmiksuj warzywa niezbyt drobno, aby były wyczuwalne kawałki warzyw. Dodaj przysmażoną cebulę, jajka, przyprawy oraz kaszę mannę. Wymieszaj masę dokładnie. Keksówkę wysmaruj odrobiną oleju i posyp bułką tartą. Piecz pasztet w temperaturze 180ºC, przez 50-55 minut, do uzyskania złotego koloru.
Pasztet świetnie smakuje z chrzanem i ulubionymi ogórkami:-).
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć