
625
Pasztet z białej fasoli
Dostałam w prezencie ciekawą książkę Dominiki Wójcik, Warzywo. Dziś zamieszczam dla Was pierwszy przepis z tej książki, mianowicie na wegetariański pasztet z białej fasoli. Pasztet jest pyszny, pachnie pieczonym czosnkiem i cebulą. Trochę słodkawy, trochę kwaskowaty dzięki jabłku. Pasztet dobrze rozsmarowywuje się na pieczywie. Bardzo polecam!:-). Z pozdrowieniami dla Magdy i Igora:-).
- 1 i 1/2 szklanki ugotowanej białej fasoli, najlepiej typu "Jaś"
- 1/2 szklanki słonecznika
- 2 jajka
- 1 torebka herbaty z koprem włoskim
- świeży lub suszony rozmaryn (może też być tymianek)
- główka czosnku
- duże, kwaskowate jabłko
- cebula
- bułka tarta do podsypania keksówki
- olej
- przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz
Namocz fasolę w zimnej wodzie, najlepiej na całą noc. Ugotuj ją nazajutrz do miękkości w wodzie z torebką herbaty z koprem. Zmiksuj na gładką masę. Włącz piekarnik na temp. 180°C. Czosnek przekrój na pół, położ na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Jabłko obierz, przekrój na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Połóż obok czosnku. Polej wszystko olejem, posyp rozmarynem i piecz przez 30-35 minut, aż jabłko i czosnek się lekko zrumienią i będą miekkie. Odstaw do przestygnięcia. Nie wyłączaj piekarnika.
Cebulę pokrój w piórka. Rozgrzej na patelni 4 łyżki oleju, po czym smaż na nim cebulę, aż uzyska karmelowy odcień. Zajmie Ci to ok. 15-20 minut. Przelej ją do miski z fasolą, dodaj wyciśnięty czosnek i miękkie jabłko. Dodaj również jajka oraz przyprawy do smaku. Zmiksuj całość na gładką masę.
Posmaruj keksówkę olejem, posyp bułką tartą. Przełóż do niej masę i piecz przez 35-40 minut, aż wierzch lekko się zarumieni. Wyciągnij pasztet i podawaj przestudzony z dowolnymi dodatkami:-).
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć