Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2304.20172

420

Pasztet z batatów i czerwonej soczewicy

 

 

Ten pasztet jest troch? podobny w smaku do pasztetu z marchewki, cho? jest bardziej s?odszy. Bataty i soczewic? po?šczy?am z suszonymi pomidorami, czego efektem jest ciekawy smak i aromat.

 

  • 3 bataty
  • 200 g czerwonej soczewicy
  • jajko
  • 2 zšbki czosnku
  • 50 g suszonych pomidorów
  • 2 ?y?ki p?atków owsianych
  • bu?ka tarta
  • ?y?ka siemienia lnianego
  • oliwa z oliwek
  • przyprawy: sól, ostra papryka w proszku, zio?a prowansalskie

Obierz bataty, pokrój je na mniejsze cz??ci, polej odrobinš oliwy i upiecz do mi?kko?ci w piekarnku nagrzanym do 220ºC. Zmniejsz temperetur? do 200ºC.

Soczewic? przep?ukaj dwukrotnie zimnš wodš i ugotuj z dodatkiem odrobiny soli. Zimne babaty oraz przestudzonš soczewic? zmiksuj krótko. Zmiksuj równie? p?atki owsiane. Wrzu? mas? do wi?kszej miski, dodaj zmiksowane p?atki, jajko, przyprawy, zio?a oraz siemi? lniane. Dodaj czosnek przepuszczony przez prask?. Pomidory pokrój w kostk?, wrzu? do miski. Wymieszaj wszystko dok?adnie.

Keksówk? posmaruj odrobinš oliwy oraz podsyp bu?kš tartš. Prze?ó? mas? do keksówki, wyrównaj. Piecz pasztet w temperaturze 200ºC przez 50-60 minut.

Smacznego:-)

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
komentarzeMa?gorzataCzy mo?e by? zielona soczewica zamiast czerwonej ?ziarenka pieprzuOgólnie mo?e, ale zdecydowanie lepiej jednak zrobi? pasztet z czerwonš soczewicš. Pozdrawiam.dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry