
420
Pasztet z batatów i czerwonej soczewicy
Ten pasztet jest trochę podobny w smaku do pasztetu z marchewki, choć jest bardziej słodszy. Bataty i soczewicę połączyłam z suszonymi pomidorami, czego efektem jest ciekawy smak i aromat.
- 3 bataty
- 200 g czerwonej soczewicy
- jajko
- 2 ząbki czosnku
- 50 g suszonych pomidorów
- 2 łyżki płatków owsianych
- bułka tarta
- łyżka siemienia lnianego
- oliwa z oliwek
- przyprawy: sól, ostra papryka w proszku, zioła prowansalskie
Obierz bataty, pokrój je na mniejsze części, polej odrobiną oliwy i upiecz do miękkości w piekarnku nagrzanym do 220ºC. Zmniejsz tempereturę do 200ºC.
Soczewicę przepłukaj dwukrotnie zimną wodą i ugotuj z dodatkiem odrobiny soli. Zimne babaty oraz przestudzoną soczewicę zmiksuj krótko. Zmiksuj również płatki owsiane. Wrzuć masę do większej miski, dodaj zmiksowane płatki, jajko, przyprawy, zioła oraz siemię lniane. Dodaj czosnek przepuszczony przez praskę. Pomidory pokrój w kostkę, wrzuć do miski. Wymieszaj wszystko dokładnie.
Keksówkę posmaruj odrobiną oliwy oraz podsyp bułką tartą. Przełóż masę do keksówki, wyrównaj. Piecz pasztet w temperaturze 200ºC przez 50-60 minut.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć