Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2503.20180

645

Pasztet w s?oiku

Poza pasztetami warzywnymi, które mieli?cie okazj? zobaczy? na moim blogu, jak np. pasztet z bia?ych warzyw czy pasztet z fasoli, dzisiaj zamieszczam przepis na mi?sny pasztet w s?oiku, o niebo lepszy od wszelkich pasztetów kupowanych w puszce, a przede wszystkim naturalny, z indyczego mi?sa i warzyw. Zapasteryzowane s?oiki mo?na trzyma? w ch?odnym miejscu przed d?ugi czas.

  • 600 g mi?sa z nogi indyka
  • 150 g wštróbki z indyka
  • marchew
  • pietruszka
  • cebula
  • 3 zšbki czosnku
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, li?cie laurowe, ziele angielskie, ga?ka muszkato?owa

+3 ma?e, wyparzone s?oiki

Mi?so pokrój na mniejsze kawa?ki, ugotuj w osolonej wodzie w dodatkiem 3-4 ziaren ziela angielskiego oraz 3 li?mi laurowymi. Pod koniec gotowania dodaj do garnka wštróbk? i gotuj dalej przez 15 minut. Odced? mi?so. W oddzielnym garnku ugotuj wszystkie warzywa pokrojone na mniejsze kawa?ki, odced?, ale nie wylewaj wody.

Zmiel mi?so z zielem i li??mi oraz warzywa minimum dwa razy i przypraw sporš ilo?ciš soli i pieprzu. Dodaj odrobin? wywaru z warzyw, oce? po konsystencji, ile p?ynu wla?. Pasztet nie mo?e by? zbyt suchy. Dodaj do smaku majeranek oraz ga?k?, wymieszaj dok?adnie.

Gotowy pasztet prze?ó? do s?oików. Do garnka w?ó? na dno kawa?ek materia?u i u?ó? w nim s?oiki. Wlej tyle wody, ?eby prawie przykry?a s?oiki, ale nie zakrywa?a wieczka. Gotuj s?oiki na ma?ym ogniu przez godzin?, pozostaw w garnku. Nazajutrz gotuj s?oiki przez pó? godziny, wycišgnij, przestud?.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry