Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2408.20160

830

Pasztet sojowy

Nic dziwnego, ?e soj? wprowadzajš do diety nie tylko wegetarianie czy weganie. Ta stršczkowa ro?lina bogata jest w pe?nowarto?ciowe bia?ko oraz ca?e mnóstwo t?uszczów nienasyconych, czy witamin z grupy B. Ziarno jest bardzo smaczne i mo?na z niego robi? rozmaite potrawy, takie, jak kotlety, sa?atki, zupy, czy te? pasztety. 

  • 400 g ziarna soi
  • 2 ?rednie cebule
  • 3 zšbki czosnku
  • olej
  • 1 marchewka
  • 2 jajka
  • ?y?ka pestek dyni
  • bu?ka tarta
  • odrobina mas?a
  • przyprawy: sól, pieprz, majeranek, suszony tymianek

+ keksówka

+ dodatkowa, wi?ksza od keksówki, forma

Ziarno namocz w zimnej wodzie, najlepiej na ca?š noc. Wody musi by? w garnku znacznie wi?cej, tak ok. 3 cm ponad poziom ziarna. Soja podczas namaczania zwi?ksza swojš obj?to??. Nazajutrz odlej wod? i przep?ucz porzšdnie ziarno na durszlaku. Ugotuj soj? z odrobinš soli do mi?kko?ci. Ugotuj równie? marchewk?. Przepu?? soj? i marchewk? przez maszynk? do mielenia, po czym wsyp ca?o?? do miski. Cebul? i czosnek drobno posiekaj. Zeszklij cebul? na oleju (ok. 1/3 szklanki), a na koniec dodaj czosnek. Dorzu? cebul? z czosnkiem do soi. Dodaj jajka oraz przyprawy. Próbuj w mi?dzyczasie, czy masa jest odpowiednio przyprawiona, poniewa? do pasztetu trzeba wrzuci? naprawd? sporš ilo?? przypraw. Je?eli zauwa?ysz, ?e masa jest zbyt sucha, to dolej troch? oleju.

Rozgrzej piekarnik. Przygotuj keksówk?: wysmaruj jš mas?em i posyp bu?kš tartš. Prze?ó? do niej mas?, wyrównaj i uderz foremkš kilka razy w blat. Posyp mas? pestkami dyni. W?ó? keksówk? do wi?kszej formy i wlej wod? do po?owy keksówki. Pieczenie w kšpieli wodnej sprawi, ?e pasztet nie b?dzie suchy. Piecz pasztet w temp. 180°C przez ok. godzin?. Je?eli zauwa?ysz, ?e wierzch za bardzo si? spieka, to przykryj go foliš aluminiowš. Na wierzchu powinna pojawi? si? z?oto-bršzowa skórka.

Pasztet mo?na je?? zarówno rozsmarowany na ulubionym chlebie, jak i z innymi dodatkami na ciep?o.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry