Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0503.20170

460

Paszteciki z mi?sem i czerwonym barszczem

Jak widzicie, ziarenka pieprzu nie zawsze kierujš si? sezonowo?ciš:-) Paszteciki w marcu? Dlaczego nie?:-) Wszyscy uwielbiamy je z tradycyjnym, czerwonym barszczem, wi?c gdy tylko mam chwil?, to wyrabiam, mieszam i przyprawiam:-).

Na ziarenkach pieprzu mogli?cie wypróbowa? równie? przepis na wegetaria?skš wersj? pasztecików. Dzisiaj bardziej popularne paszteciki z wštróbkš, wieprzowym mi?sem i warzywami . A do tego klasyczny barszcz czerwony. Lubicie takie po?šczenie?:-)

Ciasto:

  • 4 szklanki przesianej mški pszennej
  • 1 szklanka mleka
  • 5 dag ?wie?ych dro?d?y
  • 1 jajko
  • 2 ?ó?tka
  • 1/2 kostki mas?a
  • 1/ ?y?eczki cukru
  • szczypta soli

Farsz:

  • 20 dag wštróbki drobiowej
  • 1/2 kg karkówki
  • 2 marchewki
  • 1/2 selera
  •  pietruszka
  • 2 cebule
  • 2 zšbki czosnku
  • przyprawy: kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, li?cie laurowe, majeranek

Barszcz czerwony:

  • 2 czerwone buraki
  • marchew
  • ½ cebuli
  • ½ pietruszki
  • jab?ko
  • ocet winny 
  • przyprawy: kilka ziaren ziela angielskiego, sól, pieprz, li?cie laurowe

 

Rozczyn:  rozpu?? dro?d?e w ciep?ym mleku. Do du?ej miski wsyp szklank? mški, dolej mleko z rozpuszczonymi dro?d?ami oraz du?š szczypt? soli. Dodaj równie? 1/2 ?y?eczki cukru. Wymieszaj wszystko ?y?kš do rozpuszczenia si? i po?šczenia sk?adników. Odstaw do wyro?ni?cia na ok. pó? godziny.

Po up?ywie tego czasu dosyp pozosta?š cz??? mški, roztopione i przestudzone mas?o, jajko oraz ?ó?tka. Wyrób mas? na g?adkie ciasto i pozostaw do wyro?ni?cia. Ciasto musi podwoi? swojš obj?to??.

Gdy ciasto b?dzie wyrasta?, mo?na przej?? do kolejnych etapów przygotowywania pasztecików. Wyp?ucz mi?so, pokrój na mniejsze kawa?ki i wrzu? do garnka. Dorzu? wštróbk? oraz obrane i pokrojone na mniejsze kawa?ki warzywa. Dorzu? przyprawy, poza majerankiem oraz pieprzem. Gotuj wszystko do mi?kko?ci, a pó?niej zmiel w maszynce. Przypraw mi?so majerankiem i pieprzem.

Wyro?ni?te ciasto prze?ó? na stolnic?, rozwa?kuj i pokrój wzd?u? na pasy o szeroko?ci ok. 15 cm. Nak?adaj farsz wzd?u? ciasta, ale tylko u góry, po czym przykryj je dolnš cz??ciš i pokrój na mniejsze kawa?ki. Ciasto mo?na kroi? dowolnie, albo w kwadraty, albo po skosie, wedle upodoba?:-). Piecz paszteciki na z?oty kolor w temp. 180ºC przez ok. 25-30 minut.

Barszcz: wszystkie warzywa pokrój na talarki. Wrzu? do garnka, przypraw odrobinš soli. Dodaj ziele angielskie oraz dwa li?cie laurowe. Gotuj barszcz na mniejszym ogniu. Po up?ywie 10 minut dodaj pokrojone w czšstki jab?ko. Gotuj dalej, a? warzywa b?dš mi?kkie. Na koniec przeced? barszcz i przypraw go majerankiem, octem oraz pieprzem. Podawaj z goršcymi pasztecikami.

Smacznego:-)

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry