Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0307.20140

445

Pappardelle z sosem ?mietanowo-szpinakowym

Pono? w?oskie ‘pappare’ oznacza: po?era?, poch?ania?, pa?aszowa?. Z tymi czasownikami kojarzy mi si? w?a?nie kuchnia w?oska:-). Prostota, intensywny smak i aromat. Przeczyta?am w ksiš?ce Penelope Green Na pó?noc od Capri, ?e niektórzy W?osi uznajš za niew?a?ciwe podawanie makaronu z wi?kszš ni? trzy ilo?ciš sk?adników. W my?l tej opinii u mnie w kuchni jest dzisiaj niew?a?ciwie;-). Przygotowa?am na obiad makaron z sosem, który na pewno stosujecie w swojej kuchni. Oto moja wersja sosu z kurczakiem, szpinakiem i ?mietanš:-).

 

Sos:

  • ½ szklanki s?odkiej ?mietany 18%
  • ½ pora
  • 2 zšbki czosnku
  • 40 dag fileta z kurczaka
  • 2 ?y?ki mas?a lub oleju
  • przyprawy: sól, pieprz

Makaron:

  • 2 szklanki przesianej mški pszennej
  • 2 jajka
  • 1 ?y?ka oleju
  • odrobin? ciep?ej, przegotowanej wody

Makaron: jajka najlepiej wcze?niej roztrzepa?. Na stolnic? lub blat wysyp mšk?, zrób w niej wg??bienie i wlej jajka. Zacznij zagarnia? no?em lub d?oniš jajka i mieszaj je delikatnie z mškš dolewajšc w razie potrzeby wod?. Dolej te? olej i wyrób wszystko na g?adkie, spr??yste ciasto. Od?ó? je na ok. 15 minut, przykryj r?cznikiem kuchennym. "Odpoczywanie" ciasta nie jest to konieczne. Podsyp blat odrobinš  mški i rozwa?kuj ciasto na cienki placek lub przepu?? przez maszynk? do makaronu. Pappardelle to d?u?szy i szerszy makaron, wi?c potnij ciasto na placki ok. 20-25 cm d?ugo?ci i zwijaj w rulon, po czym potnij na pó?toracentymetrowy makaron i szybko rozwi?, aby si? pó?niej nie poskleja?.

 Ugotuj go w posolonej wodzie do momentu, a? b?dzie al dente.

Sos:  pokrój filet na du?š kostk? i podsma? na patelni lub w rondelku. Dodaj szpinak, pokrojony drobno por oraz posiekany czosnek. Ca?o?? powinna si? poddusi? przez ok. 15-20 minut. Pó?niej dodaj ?mietan? oraz przyprawy do smaku. Pozostaw na ma?ym ogniu i mieszaj przez 2 minuty. Podawa? od razu z goršcym makaronem:-). Polecam dodawanie makaron do sosu.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry