
640
Ogórkowa
Po świątecznym jedzeniu proponuję ogórkową ugotowaną z dodatkiem kurczaka. Zupa nie jest tłusta. Jest w niej sporo warzyw. Najlepsza, moim zdaniem, polska zupa. Trochę niedoceniona. A Wy jak gotujecie ogórkową?:-)
- 5 małych ziemniaków
- 1 cebula
- 7-8 ogórków kiszonych
- ½ małego selera
- 2 marchewki
- 1 łyżka masła
- 1 średnia pietruszka
- 1 noga kurczaka
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- łyżeczka posiekanej pietruszki
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe
Wlej wodę, ok. 1 i ½ l do garnka oraz dodaj kurczaka. Posól i pogotuj trochę. Usuwaj uwalniające się szumowiny. Pokrój ziemniaki w małą kostkę i dorzuć do garnka. To samo zrób z cebulą i gotuj na większym ogniu ok. 20 minut. Marchew, pietruszkę i seler zetrzyj na największych oczkach tarki. To samo zrób z ogórkami, pozostaw sok. Starte warzywa dorzuć do garnka i gotuj dalej, dodaj ze 3 liście laurowe, kilka ziarenek ziela. Ogórki podduś na maśle. Jak już wszystkie warzywa będą ugotowane, to na sam koniec dodaj ogórki. Jeżeli uważasz, że zupa jest mało kwaśna, to dolej trochę soku z ogórków. Na koniec dodaj śmietanę, wymieszaną z odrobiną gorącej zupy. Wyciągnij nogę, oddziel mięso, pokrój je na drobniejsze kawałki i wrzuć do zupy. Przypraw do smaku, dodaj pietruszkę i ogórkowa gotowa:-).
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć