Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2204.20140

640

Ogórkowa

Po ?wištecznym jedzeniu proponuj? ogórkowš ugotowanš z dodatkiem kurczaka. Zupa nie jest t?usta. Jest w niej sporo warzyw. Najlepsza, moim zdaniem, polska zupa. Troch? niedoceniona. A Wy jak gotujecie ogórkowš?:-)

 

  • 5 ma?ych ziemniaków
  • 1 cebula
  • 7-8 ogórków kiszonych
  • ½ ma?ego selera
  • 2 marchewki
  • 1 ?y?ka mas?a
  • 1 ?rednia pietruszka
  • 1 noga kurczaka
  • 2 ?y?ki kwa?nej ?mietany
  • ?y?eczka posiekanej pietruszki
  • przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, li?cie laurowe

 

Wlej wod?, ok. 1 i ½ l do garnka oraz dodaj kurczaka. Posól i pogotuj troch?. Usuwaj uwalniajšce si? szumowiny. Pokrój ziemniaki w ma?š kostk? i dorzu? do garnka. To samo zrób z cebulš i gotuj na wi?kszym ogniu ok. 20 minut. Marchew, pietruszk? i seler zetrzyj na najwi?kszych oczkach tarki. To samo zrób z ogórkami, pozostaw sok. Starte warzywa dorzu? do garnka i gotuj dalej, dodaj ze 3 li?cie laurowe, kilka ziarenek ziela. Ogórki poddu? na ma?le. Jak ju? wszystkie warzywa b?dš ugotowane, to na sam koniec dodaj ogórki. Je?eli uwa?asz, ?e zupa jest ma?o kwa?na, to dolej troch? soku z ogórków. Na koniec dodaj ?mietan?, wymieszanš z odrobinš goršcej zupy. Wycišgnij nog?, oddziel mi?so, pokrój je na drobniejsze kawa?ki i wrzu? do zupy. Przypraw do smaku, dodaj pietruszk? i ogórkowa gotowa:-).

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry