Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

2906.20140

660

"Odwrócone go?šbki" w sosie pomidorowym

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

"Odwrócone go?šbki", czyli nic innego, jak mi?so z ry?em i kapustš w ?rodku, co? na kszta?t kotletów. Przyznam si? Wam szczerze, ?e nie przepadam za siekaniem kapusty, ale uwielbiam samš kapust?:-). Kluczem do sukcesu jest jej bardzo drobne posiekanie. To bardzo wa?ne, w przeciwnym przypadku go?šbki mogš si? rozsypywa? na patelni. Czuj?, ?e przypadnš Wam do gustu, bo sš po prostu pyszne:-).

ok. 25 go?šbków, do czasu podanego w zegarze nale?y doliczy? jeszcze czas duszenia go?šbków na patelni

 

Go?šbki:

  • ok. ½ kg bia?ej kapusty (moja g?ówka by?a ogromna, posieka?am 1/3)
  • 1 woreczek ry?u
  • 20 dag pieczarek
  • 70-80 dag ?opatki wieprzowej
  • 20 dag boczku
  • 1 cebula
  • 2 zšbki czosnku
  • 1 ?y?ka oleju chili
  • olej do sma?enia
  • 2-3 jajka
  • sucha bu?ka namoczona w mleku
  • 2 ?y?ki posiekanego szczypiorku
  • bu?ka tarta
  • przyprawy: s?odka papryka w proszku, ga?ka muszkato?owa, sól, pieprz

 

Sos pomidorowy:

  • 2 puszki pomidorów
  • 3 ?y?ki s?odkiej ?mietany
  • 1 ?y?ka sosu sojowego
  • 1 ?y?eczka cukru
  • ½ szklanki mleka
  • 3 ?y?eczki koncentratu pomidorowego
  • przyprawy: sól, pieprz

 

Go?šbki: ugotuj ry? w nieposolonej wodzie. Mi?so przepu?? przez maszynk? do mielenia. Kapust? posiekaj bardzo drobno. To samo zrób z pieczarkami.  Wymieszaj wszystko w du?ej misce, dodaj drobno posiekanš cebul? oraz czosnek przepuszczony przez prask?. Dodaj jajka, wyci?ni?tš bu?k? i przyprawy: po ?y?eczce s?odkiej papryki oraz ga?ki, a tak?e sporo soli i tyle pieprzu, ile lubisz:-). Uformuj mniejsze kulki. Rozgrzej dobrze patelni?, wlej dwa rodzaje oleju. Obtaczaj go?šbki w bu?ce tartej i sma? przez kilka minut z ka?dej strony. Przewracaj je ostro?nie, ?eby si? nie rozwali?y. Gdy ju? usma?ysz wszystkie go?šbki, to prze?ó? je na kolejnš, du?š patelni?.

Sos pomidorowy: po?šcz wszystkie sk?adniki w garnku, dodaj przyprawy. Niech ca?o?? pogotuje si? 5-10 minut na ma?ym ogniu. Po up?ywie tego czasu, zalej go?šbki sosem. Du? na ma?ym ogniu i przewracaj je do?? cz?sto. W razoie potrzeby podlej wodš. Go?šbki muszš by? zakryte, i tak prawie wszystko wch?onš. Pod koniec dorzu? posiekany szczypiorek. Go?šbki b?dš dobre po ok. 2 godzinach, odgrzewane sš jeszcze lepsze;-).

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry