
660
"Odwrócone gołąbki" w sosie pomidorowym
"Odwrócone gołąbki", czyli nic innego, jak mięso z ryżem i kapustą w środku, coś na kształt kotletów. Przyznam się Wam szczerze, że nie przepadam za siekaniem kapusty, ale uwielbiam samą kapustę:-). Kluczem do sukcesu jest jej bardzo drobne posiekanie. To bardzo ważne, w przeciwnym przypadku gołąbki mogą się rozsypywać na patelni. Czuję, że przypadną Wam do gustu, bo są po prostu pyszne:-).
ok. 25 gołąbków, do czasu podanego w zegarze należy doliczyć jeszcze czas duszenia gołąbków na patelni
Gołąbki:
- ok. ½ kg białej kapusty (moja główka była ogromna, posiekałam 1/3)
- 1 woreczek ryżu
- 20 dag pieczarek
- 70-80 dag łopatki wieprzowej
- 20 dag boczku
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju chili
- olej do smażenia
- 2-3 jajka
- sucha bułka namoczona w mleku
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku
- bułka tarta
- przyprawy: słodka papryka w proszku, gałka muszkatołowa, sól, pieprz
Sos pomidorowy:
- 2 puszki pomidorów
- 3 łyżki słodkiej śmietany
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka cukru
- ½ szklanki mleka
- 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz
Gołąbki: ugotuj ryż w nieposolonej wodzie. Mięso przepuść przez maszynkę do mielenia. Kapustę posiekaj bardzo drobno. To samo zrób z pieczarkami. Wymieszaj wszystko w dużej misce, dodaj drobno posiekaną cebulę oraz czosnek przepuszczony przez praskę. Dodaj jajka, wyciśniętą bułkę i przyprawy: po łyżeczce słodkiej papryki oraz gałki, a także sporo soli i tyle pieprzu, ile lubisz:-). Uformuj mniejsze kulki. Rozgrzej dobrze patelnię, wlej dwa rodzaje oleju. Obtaczaj gołąbki w bułce tartej i smaż przez kilka minut z każdej strony. Przewracaj je ostrożnie, żeby się nie rozwaliły. Gdy już usmażysz wszystkie gołąbki, to przełóż je na kolejną, dużą patelnię.
Sos pomidorowy: połącz wszystkie składniki w garnku, dodaj przyprawy. Niech całość pogotuje się 5-10 minut na małym ogniu. Po upływie tego czasu, zalej gołąbki sosem. Duś na małym ogniu i przewracaj je dość często. W razoie potrzeby podlej wodą. Gołąbki muszą być zakryte, i tak prawie wszystko wchłoną. Pod koniec dorzuć posiekany szczypiorek. Gołąbki będą dobre po ok. 2 godzinach, odgrzewane są jeszcze lepsze;-).
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć