Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1009.20160

820

Odwrócone ciasto ze ?liwkami

W sezonie na ?liwki to ciasto koniecznie powinno zago?ci? na Waszym stole:-). Zazwyczaj robi?am je z samš mškš pszennš. Dzisiaj jednak po?šczy?am mšk? pszennš z mškš orkiszowš. Wilgotne, nie za s?odkie ciasto znika do?? szybko z talerzy. Sami si? przekonajcie:-).

 

  • 700 g ?liwek, najlepiej w?gierek
  • ½ szkl. cukru pudru
  • 1 szkl. kefiru
  • 1 jajko
  • 70 g mas?a+1 ?y?ka
  • 2 ?y?ki syropu waniliowego
  • szkl. przesianej mški pszennej
  • szkl. mški orkiszowej
  • skórka otarta z jednej cytryny
  • 1/2 ?y?eczki proszku do pieczenia
  • 1/2 ?y?eczki sody oczyszczonej
  • 2 ?y?ki cukru

+ u?y?am okršg?ej formy o ?rednicy 23 cm

+ papier do pieczenia

Przygotuj ?liwki. Wydrylowane przekrój na pó?, od?ó?.

W jednej misce po?šcz suche sk?šdniki: oba rodzaje mški, sod?, proszek do pieczenia. W drugiej zmiksuj mi?kkie mas?o z cukrem pudrem na puszystš mas?. Dodaj jajko, skórk? z cytryny, wanili?. Partiami dodawaj kefir oraz suche sk?adniki. Nie miksuj, tylko mieszaj ?y?kš lub szpatu?kš do po?šczenia sk?adników.

Form? do pieczenia wy?ó? papierem. Rozprowad? mas?o, po czym wysyp równomiernie cukier. Na tak przygotowane dno wy?ó? ?liwki rozci?ciem ku górze. Na ?liwki wylej ciasto, rozprowad? równomiernie. Ze ?liwek mo?e w trakcie pieczenia wyp?ywa? sok, wi?c polecam po?o?y? dodatkowo pod blaszk? kolejny kawa?ek papieru do pieczenia.

Piecz ciasto w temp. 180°C przez 50 minut lub do tzw. "suchego patyczka". Wycišgnij ciasto z piekarnika, zostaw do wystudzenia. Podawaj dnem do góry posypane cukrem pudrem lub z lodami.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry