
335
Nuggetsy z pieczonymi warzywami
Kto z dzieci, czy też nas-dorosłych, nie lubi nuggetsów?:-) Wybrałam kurczaka z ekologicznej uprawy i przygotowałam go z pieczonymi warzywami. Nuggetsy można podawać z ketchupem lub innymi, ulubionymi sosami. Dzięki maślance jest bardzo soczysty, dosłownie rozpuszcza się w ustach:-).
Nuggetsy:
- 70 dag piersi z kurczaka
- 80 g słonych krakersów
- maślanka
- przyprawy: sól, pieprz, czerwona, słodka papryka, kurkuma
Warzywa:
- 2 bataty
- 2 pietruszki
- oliwa z oliwek
- oregano
- przyprawy: sól, pieprz
Nuggetsy: mięso z kurczaka pokrój na mniejsze cząstki, wzdłuż: długość ok. 7-8 cm, szerokość: 2 cm. Wrzuć mięso do miski, zalej maślanką i wymieszaj, aby dotarła do każdej cząstki mięsa. Wstaw na noc do lodówki.
Nazajutrz włóż krakersy do folii i potłucz wałkiem lub zmiel je w mikserze. Tak przygotowaną panierkę krakersową przypraw, wymieszaj. Soli można nie dodawać w ogóle, albo tylko odrobinę, jak lubicie. Mięso otrzep z maślanki, ale nie za bardzo, ponieważ panierka musi się przykleić do mięsa. Obtaczaj każdy kawałek kurczaka w panierce. Połóż mięso na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piecz przez 20-25 minut w temp. 220 ºC.
Warzywa: obrane warzywa pokrój w cienkie słupki, wrzuć na blaszkę. Polej oliwą, posyp oregano oraz przyprawami. Piecz warzywa w temperaturze 220 ºC przez 40-45 minut, aż będą miękkie. Bataty pieką się szybciej niż pietruszka.
Podawaj gorące nuggetsy z pieczonymi warzywami i ulubionymi dodatkami.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć