
645
Nereczki wieprzowe z kaszą jęczmienną
Podroby mają swoich zwolenników i przeciwników. Ja zdecydowanie zaliczam się do tej pierwszej grupy. Dzisiejszym prostym przepisem chciałam przypomnieć nieco polską, znakomitą kuchnię i zachęcić Was do przygotowywania takich obiadów:-).
- 1 kg nerek
- 4 średnie cebule
- 1 seler
- 3 ząbki czosnku
- 2 jabłka
- 1 pietruszka
- 1 łyżeczka chrzanu
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego (opcjonalnie)
- 2 średnie marchewki
- ¼ szklanki słodkiej śmietany 12-18%
- 1-2 kromki białego pieczywa (opcjonalnie, do zagęszczenia sosu)
- 3 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- 2 szklanki kaszy jęczmiennej
- przyprawy: sól, pieprz, ziele angielskie, liście laurowe, ostra papryka w proszku, kminek mielony, suszona pietruszka lub koperek.
Sos: nerki trzeba dobrze wymyć, rozciąć i namoczyć w gorącej wodzie, aby wypłukać je porządnie z krwi w środku. Wodę najlepiej wymieniać kilka razy. Później trzeba pokroić je w cienkie plastry (ok. 5 mm), obtoczyć w mące i smażyć przez 5-10 minut na maśle często mieszając. Przygotuj garnek, w którym będziesz gotować sos. Przesyp do niego podsmażone nerki, zalej wodą (ok. 5-6 szklanek) i wrzuć przyprawy bez papryki i kminku. Pokrój marchew na plastry, posiekaj drobno cebulę, pietruszkę i czosnek. Seler i jabłka zetrzyj na tarce, na największych oczkach. Wrzuć wszystko do garnka z nerkami i gotuj na dużym ogniu ok. 20 minut, później zmniejsz ogień i gotuj dalej, aż nerki i warzywa będą miękkie. W międzyczasie uzupełniaj wodę, jeżeli za bardzo wyparowała.
Na koniec przypraw sos kminkiem i ostrą papryką, dodaj chrzan i koncentrat pomidorowy. Jeżeli chcesz zagęścić sos, to dodaj pokruszony chleb.
Kasza: najpierw ją wypłukaj w zimnej wodzie, ze dwa razy wymieniając wodę. Później zalej świeżą wodą i gotuj z dodatkiem soli, aż będzie miękka. Przypraw pieprzem i suszonymi ziołami do smaku.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć