Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1401.20170

1035

Nalewka cytrynowa

Pyszna cytrynówka doskona?a na zimowy czas:-). Nalewka musi troch? posta?, aby sk?adniki dobrze si? zharmonizowa?y, a cytrynówka zyska?a na smaku. Proces ten nazywa si? maturacjš.
W przypadku cytryn nale?y bardzo pilnowa?, aby oddzieli? miš?sz od b?onek czy te? bia?ej cz??ci owoców. Cytrynówka nie b?dzie mia?a wtedy posmaku goryczki. Nalewka doskonale smakuje lekko sch?odzona lub z lodem.

  • 12 cytryn (ok. pó?tora kilograma)
  • 0,7 l spirytusu
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 3 ?y?ki miodu
  • 0,5 l wody

+dodatkowo s?oiki, butelki lub karafki do przechowywania cytrynówki

Umyj dok?adnie cytryny i zanurz je we wrzštku przez 5 sekund. Osusz owoce, po czym obierz delikatnie ze skórki. Zwracaj uwag?, aby omija? albedo, czyli bia?š cz??? owoców.  Wrzu? skórki do wi?kszego s?oika, po czym zalej spirytusem.  Od?ó? na 3-4 godziny.

Po tym czasie przelej alkohol do innego naczynia, a skórki zalej 0,5 l przegotowanej, goršcej wody, wstrzš?nij kilka razy i zlej wod? do wi?kszego garnka. Skórki wyrzu?. Wyci?nij sok ze wszystkich cytryn i wlej go do garnka. Do garnka mo?na te? doda? miš?sz z owoców. Dodaj równie? cukier i miód. Mieszaj p?yn na ma?ym ogniu do ca?kowitego rozpuszczenia sk?adników. Nie mo?na doprowadzi? do zagotowania si? p?ynu. Odstaw i przestud?, po czym rozlej p?yn do butelek lub s?oików, dolej alkohol i odstaw.

Cytrynówk? mo?na ju? pi? po oko?o tygodniu lecz po dwóch b?dzie smakowa?a znaczniej lepiej:-)

Na zdrowie:-)

 

Pomys? i przepis na nalewk? pochodzi ze strony: http://nalewki-przepisy.pl/.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry