
1035
Nalewka cytrynowa
Pyszna cytrynówka doskonała na zimowy czas:-). Nalewka musi trochę postać, aby składniki dobrze się zharmonizowały, a cytrynówka zyskała na smaku. Proces ten nazywa się maturacją.
W przypadku cytryn należy bardzo pilnować, aby oddzielić miąższ od błonek czy też białej części owoców. Cytrynówka nie będzie miała wtedy posmaku goryczki. Nalewka doskonale smakuje lekko schłodzona lub z lodem.
- 12 cytryn (ok. półtora kilograma)
- 0,7 l spirytusu
- 1 i 1/4 szklanki cukru
- 3 łyżki miodu
- 0,5 l wody
+dodatkowo słoiki, butelki lub karafki do przechowywania cytrynówki
Umyj dokładnie cytryny i zanurz je we wrzątku przez 5 sekund. Osusz owoce, po czym obierz delikatnie ze skórki. Zwracaj uwagę, aby omijać albedo, czyli białą część owoców. Wrzuć skórki do większego słoika, po czym zalej spirytusem. Odłóż na 3-4 godziny.
Po tym czasie przelej alkohol do innego naczynia, a skórki zalej 0,5 l przegotowanej, gorącej wody, wstrząśnij kilka razy i zlej wodę do większego garnka. Skórki wyrzuć. Wyciśnij sok ze wszystkich cytryn i wlej go do garnka. Do garnka można też dodać miąższ z owoców. Dodaj również cukier i miód. Mieszaj płyn na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia składników. Nie można doprowadzić do zagotowania się płynu. Odstaw i przestudź, po czym rozlej płyn do butelek lub słoików, dolej alkohol i odstaw.
Cytrynówkę można już pić po około tygodniu lecz po dwóch będzie smakowała znaczniej lepiej:-)
Na zdrowie:-)
Pomysł i przepis na nalewkę pochodzi ze strony: http://nalewki-przepisy.pl/.
wydrukwydruk bez zdjęć