Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1710.20130

450

?Nale?nikowy makaron? ze ?mietanowym sosem

Danie jest pyszne, po prostu. Ale nie ma si? co dziwi?, w ko?cu to po?šczenie boczku, ?mietany, czosnku… Prawie jak carbonara, ale nie do ko?ca, bo dorzuci?am równie? broku?y i pieczarki. Pokrojone nale?niki do z?udzenia przypominajš pappardelle. Danie jest baaaardzo sycšce.

  • 2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki mleka
  • 2 jajka+1 ?ó?tko
  • 330 g mški
  • ½ ?y?eczki suszonej pietruszki
  • ½ ?y?ki posiekanej kolendry
  • 15 dag w?dzonego, chudego boczku
  • 10 dag pieczarek
  • 2 zšbki czosnku
  • 1 du?a cebula
  • ?y?ka mas?a
  • ?y?eczka soku z cytryny
  • 150 g broku?ów
  • 100 ml s?odkiej ?mietany 18%
  • olej do sma?enia
  • przyprawy: sól, pieprz

Nale?niki: do wi?kszego garnka wlej wod?, mleko, jajka i wszystko wymieszaj. Dosypuj powoli mšk? i mieszaj trzepaczkš lub widelcem, aby nie by?o grudek. Przypraw ciasto solš, pieprzem oraz szczyptš kurkumy. Dosyp tak?e pietruszk?. Usma? nale?niki na oleju.  Nie muszš by? bardzo cienkie. Mi wysz?o 10 nale?ników.  Pozostaw je do wystygni?cia.

Sos: roztop mas?o w garnku, wrzu? pokrojony w cienkie paski boczek, niech si? podsma?y ok. 5 min na ma?ym ogniu. Dorzu? posiekanš cebul?, niech si? poddusi razem z boczkiem kolejne 10 min. Nast?pnie wrzu? pokrojone w plastry pieczarki oraz broku?y poci?te na mniejsze czšstki. Wlej szklank?  wody i niech wszystko si? gotuje na ma?ym ogniu. Mieszaj do?? cz?sto. Jak broku?y b?dš mi?kkie, dodaj posiekany czosnek, rozbe?tane ?ó?tko, aby zag??ci?o sos, dolej ?mietan?.  Je?eli uwa?asz, ?e sos jest za rzadki, to mo?esz podbi? ?y?kš mški. Przypraw ca?o?? porzšdnie solš i pieprzem, aby sos nie by? md?y. Na koniec dolej sok z cytryny, aby smak by? jeszcze bardziej wyrazisty.

Zimne nale?niki mo?esz zwija? pojedynczo  w rulon i kroi? ostrym no?em na „makaron”. Jak ju? pokroisz wszystkie w paski, to do miski wlej odrobin? oliwy, aby si? nie skleja?y. Po ich pokrojeniu, polej sosem, podawaj od razu.

Smacznego:-)​

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry