
335
Naleśniki ze szpinakiem i sosem czosnkowym
Wegetariańskie naleśniki ze szpinakiem nadają się na obiad, kolację i okolicznościowe przyjęcia. Polecam:-).
- ½ szklanki mleka
- 200 g jogurtu naturalnego
- łyżka majonezu
- 2 ząbki czosnku
- 350 g szpinaku (rozmrożonego)
- 1 łyżka masła
- olej do smażenia
- 1 jajko
- 6 czubatych łyżek mąki pszennej
- 1 cebula
- ¾ szklanki wody
- przyprawy: sól, pieprz, suszona pietruszka
Sos czosnkowy: przygotowania najlepiej rozpocząć od sosu, będzie się w międzyczasie „przegryzał”. Przygotuj miseczkę, wlej do niej jogurt, dodaj do niego rozgnieciony w prasce czosnek oraz majonez. Przypraw do smaku solą i pieprzem.
Naleśniki: weź naczynie, w którym będziesz przygotowywać ciasto na naleśniki. Wlej do niego wodę
i mleko, wbij jajko i wsyp mąkę, wszystko dobrze wymieszaj. Na koniec dorzuć przyprawy i pół łyżeczki suszonej pietruszki. Ja zawsze robię ciasto bardziej rzadkie. Łatwiej się rozprowadza po patelni, a ciasto jest później cudownie delikatne. To także zasługa dodanego mlekaJ. Usmaż naleśniki.
Farsz: posiekaj dość drobno cebulę i podduś ją na maśle. Dodaj szpinak i dobrze przypraw.
Na każdego naleśnika dodaj farsz, rozprowadź, zwiń w rulon. Tak przygotowane podsmaż lekko na patelni. Podawaj gorące z sosem.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć