
330
Naleśniki po meksykańsku
Bardzo pikantne naleśniki z meksykanskim farszem świetnie się nadadzą się jako drugie danie. Doskonale też nadają się na kolację. Z możliwością odgrzewania i koniecznie z dodatkiem ulubionego sosu:-).
Naleśniki:
- ½ szkl. mąki pszennej
- ½ szkl. mąki orkiszowej
- ¾ szkl. mleka
- 2 łyżki wody
- olej do smażenia
- przyprawy: łyżka słodkiej czerwonej papryki, sól, świeżo zmielony pieprz
Farsz:
- 250 g mielonego mięsa z szynki wieprzowej
- ½ puszki czerwonej fasoli
- ½ puszki kukurydzy
- ½ puszki pomidorów
- 1 czerwona cebula
- 2 ząbki czosnku
- odrobina cukru do smaku
- przyprawy: sól, chili w proszku
+ dodatkowo dwie łyżki startego, żółtego sera
Naleśniki: wsyp do naczynia oba rodzaje mąki oraz przyprawy, dodaj jajko oraz pozostałe mokre składniki. Wymieszaj całość do uzyskania gładkiej konsystencji. Odłóż na 10-15 minut. Usmaż naleśniki na oleju. Ja zrobiłem je mniejsze od tradycyjnych, wyszło mi 6 sztuk.
Farsz: wlej trochę oleju na patelnię, dodaj posiekaną drobno cebulę. Jak się trochę podsmaży, to dodaj mięso, posól. Smaż je na średnim ogniu ok. 5 minut. Dodaj odsączone: fasolę i kukurydzę. Pod koniec smażenia dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę oraz pomidory. Niech wszystko poddusi się na małym ogniu. Dodaj przyprawy do smaku.
Nakładaj farsz na naleśniki, zawijaj ciasno i układaj je w naczyniu do zapiekania. Posyp odrobiną oleju, posyp serem i zapiekaj w temp. 230°C przez 10 minut. Podawaj z ulubionym sosem: ziołowym, majonezowym, czosnkowym, etc.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć