
420
Nadziewany kurczak
Lubicie kurczaka? Jeżeli tak, to na pewno zasmakujecie w jego nadziewanej wersji:-). Dzięki pieczeniu w niskiej temperaturze i pod przykryciem, kurczak jest soczysty i delikatny.
- 1,8 kg kurczaka
- 30 dag pieczarek
- 1/2 pietruszki
- marchew
- 1/2 pora
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 20 g masła
- oliwa
- suszony tymianek
- przyprawy: sól, świeżo zmielony pieprz, majeranek, kurkuma, curry
+metalowe szpikulce do szaszłyków
Dzień wcześniej przygotuj kurczaka. Wyluzuj go, czyli pozbaw kości. Tak, z tym jest trochę więcej pracy, ale nie jest to trudne. Tutaj znajdziecie instrukcję krok po kroku. Wyluzowanego kurczaka posyp solą i pieprzem, również wewnątrz. Posyp odrobiną tymianku, a do środka włóż pokrojony w plastry ząbek czosnku, przykryj i wsadź kurczaka na noc do lodówki.
Nazajutrz przygotuj farsz. Pieczarki, cebulę, por, pietruszkę oraz marchew pokrój drobno. Wymieszaj w misce z odrobiną oliwy i przyprawami. Kurczaka posyp dodatkową porcją przypraw: kurkumy, curry, pieprzu, majeranku. Do wnętrza kurczaka włóż masło oraz farsz. "Pospinaj" kurczaka przy szyi i kuprze szpikulcami tak, aby farsz nie wydostał się na zewnątrz podczas pieczenia.
Piecz kurczaka w żaroodpornym naczyniu, w temp. 150ºC przez godzinę. Podawaj z ulubionymi dodatkami.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć