Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1904.20170

420

Nadziewany kurczak

Lubicie kurczaka? Je?eli tak, to na pewno zasmakujecie w jego nadziewanej wersji:-). Dzi?ki pieczeniu w niskiej temperaturze i pod przykryciem, kurczak jest soczysty i delikatny.

  • 1,8 kg kurczaka
  • 30 dag pieczarek
  • 1/2 pietruszki
  • marchew
  • 1/2 pora
  • ma?a cebula
  • 2 zšbki czosnku
  • 20 g mas?a
  • oliwa
  • suszony tymianek
  • przyprawy: sól, ?wie?o zmielony pieprz, majeranek, kurkuma, curry

+metalowe szpikulce do szasz?yków

Dzie? wcze?niej przygotuj kurczaka. Wyluzuj go, czyli pozbaw ko?ci. Tak, z tym jest troch? wi?cej pracy, ale nie jest to trudne. Tutaj znajdziecie instrukcj? krok po kroku. Wyluzowanego kurczaka posyp solš i pieprzem, równie? wewnštrz. Posyp odrobinš tymianku, a do ?rodka w?ó? pokrojony w plastry zšbek czosnku, przykryj i wsad? kurczaka na noc do lodówki.

Nazajutrz przygotuj farsz. Pieczarki, cebul?, por, pietruszk? oraz marchew pokrój drobno. Wymieszaj w misce z odrobinš oliwy i przyprawami. Kurczaka posyp dodatkowš porcjš przypraw: kurkumy, curry, pieprzu, majeranku. Do wn?trza kurczaka w?ó? mas?o oraz farsz. "Pospinaj" kurczaka przy szyi i kuprze szpikulcami tak, aby farsz nie wydosta? si? na zewnštrz podczas pieczenia.

Piecz kurczaka w ?aroodpornym naczyniu, w temp. 150ºC przez godzin?. Podawaj z ulubionymi dodatkami.

Smacznego:-)

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry