
510
Muffiny z borówką amerykańską
Wykorzystałam przepis Nigelli Lawson i zrobiłam muffinki z borówkami. Świetnie smakują ciepłe z masłem lub same:-). Koniecznie weźcie je do pracy, aby zjeść z kawą lub herbatą, a na pewno nie straszne Wam będą raporty, narady, kalkulacje czy konsultacje;-).
Zawsze zamieszczam czas samego przygotowania jedzenia. Nie wliczam nigdy czasu pieczenia/mrożenia/marynowania, etc.
10 muffinek
- 200 g borówki amerykańskiej
- 1 duże jajko
- 75 g drobnego cukru
- 250 ml maślanki
- 75 g masła
- 200 g mąki pszennej
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Stop masło i odstaw na bok, aby przestygło. W jednej misce połącz wszystkie suche składniki, czyli: mąkę, cukier, sodę, proszek i sól, natomiast w drugiej składniki mokre: maślankę, przestudzone masło, jajko. Wlej płynne składniki do sypkich i bardzo delikatnie wymieszaj łyżką. Wrzuć umytą borówkę i wymieszaj ją krótko z ciastem. Ja dodałam dodatkowo trochę otartej skórki z cytryny.
Nałóż ciasto łyżką do wyłożonych papilotek, na wysokość ¾.
Piecz muffinki w temp. 200°C przez ok. 20 minut, do momentu zezłocenia.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć