Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urządzeniu. Pozostając na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1108.20140

415

Morele z malinami w syropie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mam ogromną potrzebę robienia przetworów na jesień, zimę. Wczoraj zrobiłam morele z malinami w syropie. Mają doczekać zimy, ale nie jestem tego pewna;-). Syrop jest delikatny, cudownie pachnie malinami , a owoce rozpływają się w ustach. Zawartość świetnie nadaje się do ciast, rozcieńczony syrop jako kompot, do deserów na zimno, etc.

 

Przepis na 4 słoiki 0,33 l lub 2 0,5 l.

 

  • 80 dag małych, jędrnych moreli
  • 20 dag malin
  • 30 dag cukru
  • 2 łyżki soku z cytryny

+ 4 słoiki 0,33 l lub 2 0,5 l

 

Słoiki dobrze wymyj, wyparz i osusz. Do garnka wlej litr wody, dodaj cukier i zagotuj. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia cukru. Morele wymyj, przekrój na pół, wyciągnij pestki. Maliny umyj. Do każdej połówki moreli włóż malinę i układaj ciasno w słoikach wnętrzem moreli na zewnątrz słoika. Wtedy uzyskasz ładniejszy efekt, bo maliny będą widoczne:-). Tak przygotowane słoiki zalej gorącą wodą i zakręć.

Pasteryzuj na sucho lub na mokro:

- na mokro: ta metoda pasteryzacji jest Wam na pewno bardziej znana. Na dno garnka włóż kawałek niepotrzebnego materiału, ułóż na nim słoiki, dolej tyle wody, aby zakryła wieczka. Gotuj ok. 20 minut na małym ogniu, po czym wyciągnij, aby ostygły.

- na sucho: włóż ciepłe słoiki do piekarnika nagrzanego do temp. 100-110°C. Trzymaj je tam ok. 20-30 minut. Wyciągnij, aby ostygły.

Przy każdej metodzie po pasteryzacji pojawi się na denku charakterystyczne uwypuklenie, które z czasem opadnie.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treść

Proszę narysować poniższy kształt zaczynając od kropki, nie przerywając rysowania:

Ta przeglądarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry