Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1108.20140

415

Morele z malinami w syropie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Mam ogromnš potrzeb? robienia przetworów na jesie?, zim?. Wczoraj zrobi?am morele z malinami w syropie. Majš doczeka? zimy, ale nie jestem tego pewna;-). Syrop jest delikatny, cudownie pachnie malinami , a owoce rozp?ywajš si? w ustach. Zawarto?? ?wietnie nadaje si? do ciast, rozcie?czony syrop jako kompot, do deserów na zimno, etc.

 

Przepis na 4 s?oiki 0,33 l lub 2 0,5 l.

 

  • 80 dag ma?ych, j?drnych moreli
  • 20 dag malin
  • 30 dag cukru
  • 2 ?y?ki soku z cytryny

+ 4 s?oiki 0,33 l lub 2 0,5 l

 

S?oiki dobrze wymyj, wyparz i osusz. Do garnka wlej litr wody, dodaj cukier i zagotuj. Mieszaj do ca?kowitego rozpuszczenia cukru. Morele wymyj, przekrój na pó?, wycišgnij pestki. Maliny umyj. Do ka?dej po?ówki moreli w?ó? malin? i uk?adaj ciasno w s?oikach wn?trzem moreli na zewnštrz s?oika. Wtedy uzyskasz ?adniejszy efekt, bo maliny b?dš widoczne:-). Tak przygotowane s?oiki zalej goršcš wodš i zakr??.

Pasteryzuj na sucho lub na mokro:

- na mokro: ta metoda pasteryzacji jest Wam na pewno bardziej znana. Na dno garnka w?ó? kawa?ek niepotrzebnego materia?u, u?ó? na nim s?oiki, dolej tyle wody, aby zakry?a wieczka. Gotuj ok. 20 minut na ma?ym ogniu, po czym wycišgnij, aby ostyg?y.

- na sucho: w?ó? ciep?e s?oiki do piekarnika nagrzanego do temp. 100-110°C. Trzymaj je tam ok. 20-30 minut. Wycišgnij, aby ostyg?y.

Przy ka?dej metodzie po pasteryzacji pojawi si? na denku charakterystyczne uwypuklenie, które z czasem opadnie.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry