
420
Mini serniczki z dyniowym purée i malinowym sosem
Szybki, odtłuszczony deser z serem w roli głównej. W przepisie nie użyłam śmietany kremówki, którą zazwyczaj dodaje się do takich deserów. Do serniczków przygotowałam sos malinowy.
Przepis na 8 serniczków w formie do muffinek.
Serniczki:
- 350 g twarogu, zmielonego minimum dwa razy
- 2 jajka
- ¾ szklanki drobnego cukru
- łyżka syropu waniliowego
- 120 g purée z dyni
- 2 łyżki mąki pszennej
Sos malinowy:
- 150 g mrożonych malin
- 2 łyżki miodu
- łyżeczka mąki ziemniaczanej
+ mała dynia, ok. 1,20 kg, 8 papilotek, forma do muffinek
Purée dyniowe: umytą i wydrążoną dynię pokrój na małe kawałki, nie obieraj jej. Piecz w temperaturze 160 st. C przez 30-35 minut, czyli do momentu, aż będzie miękka. Sprawdź to widelcem, powinien swobodnie wchodzić w miąższ. Wystudź, zmiksuj na gładką masę.
Serniczki: zmielony twaróg wrzuć do miski, dodaj jajka, syrop waniliowy, cukier, purée z dyni oraz mąkę. Zmiksuj krótko wszystkie składniki. W foremce do muffinek umieść papilotki, rozłóż w nich równomiernie masę serową. Piecz serniczki w temp. 150 st. C przez ok. 35 minut. Wystudź.
Sos malinowy: maliny przełóż do garnka, dolej 3/4 szkl. wody, zagotuj, aż maliny puszczą sok. Dodaj miód, wymieszaj, gotuj jeszcze 2 minuty. Odlej dwie łyżki soku do kubka, dodaj mąkę, wymieszaj i wlej do garnka. Zagotuj na małym ogniu ciągle mieszając.
Serniczki podawaj z ciepym sosem malinowym.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć