
840
Mazurek czekoladowo-bakaliowy
Oprócz tradycyjnej babki wielkanocnej, czy też keksa, przygotowałam mazurek. Wybór padł na mazurek czekoladowy ze sporą ilością bakalii. Efekt? Nie wiem, czy mazurek doczeka Wielkanocy...:-).
Składniki na ciasto:
- 1/2 szklanki przesianej mąki pszennej
- 1/2 szklanki mielonych migdałów
- 1/2 kostki masła
- 1 żółtko
Składniki na masę:
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 20 dag dowolnych bakalii
- 1/2 szklanki cukru
- otarta skórka z jednej pomarańczy
- 1 łyżka kandyzowanej skórki pomarańczy
- płatki migdałów do dekoracji
+ kwadratowa lub okrągła blacha
Z wymienionych składników zagnieć ciasto, rozwałkuj, przełóż na blaszkę, nakłuj widelcem i wsadź do lodówki na godzinę. Po upływie tego czasu zacznij piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 15 minut. Wyciągnij ciasto, przestudź. Pokrojone bakalie wrzuć na ciasto.
Ugotuj syrop z cukru, startej skórki pomarańczowej i z 3 łyżek wody. Gdy zacznie gęstnieć, dodaj startą czekoladę. Wymieszaj, do całkowitego rozpuszczenia czekolady. Zalej bakalie czekoladowym sosem. Udekoruj całość płatkami migdałów i kandyzowaną skórką z pomarańczy. Gdy masa będzie już zimna, wsadź mazurek do lodówki. Można jeść już po dwóch godzinach.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć