Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0304.20150

840

Mazurek czekoladowo-bakaliowy

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Oprócz tradycyjnej babki wielkanocnej, czy te? keksa, przygotowa?am mazurek. Wybór pad? na mazurek czekoladowy ze sporš ilo?ciš bakalii. Efekt? Nie wiem, czy mazurek doczeka Wielkanocy...:-).

Sk?adniki na ciasto:

  • 1/2 szklanki przesianej mški pszennej
  • 1/2 szklanki mielonych migda?ów
  • 1/2 kostki mas?a
  • 1 ?ó?tko

Sk?adniki na mas?:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 20 dag dowolnych bakalii
  • 1/2 szklanki cukru
  • otarta skórka z jednej pomara?czy
  • 1 ?y?ka kandyzowanej skórki pomara?czy
  • p?atki migda?ów do dekoracji

+ kwadratowa lub okršg?a blacha

Z wymienionych sk?adników zagnie? ciasto, rozwa?kuj, prze?ó? na blaszk?, nak?uj widelcem i wsad? do lodówki na godzin?. Po up?ywie tego czasu zacznij piec w nagrzanym do 180°C piekarniku przez 15 minut. Wycišgnij ciasto, przestud?. Pokrojone bakalie wrzu? na ciasto.

Ugotuj syrop z cukru, startej skórki pomara?czowej i z 3 ?y?ek wody. Gdy zacznie g?stnie?, dodaj startš czekolad?. Wymieszaj, do ca?kowitego rozpuszczenia czekolady. Zalej bakalie czekoladowym sosem. Udekoruj ca?o?? p?atkami migda?ów i kandyzowanš skórkš z pomara?czy. Gdy masa b?dzie ju? zimna, wsad? mazurek do lodówki. Mo?na je?? ju? po dwóch godzinach.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry