Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

1804.20140

1020

Marmurkowa babka piaskowa

  • 5 jajek
  • 1 szklanka mški pszennej (przesianej)
  • 1 szklanka mški ziemniaczanej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 ?y?eczki proszku do pieczenia
  • 1 margaryna
  • 1 ?y?ka esencji waniliowej
  • 2 ?y?ki kakao

+forma do pieczenia (ja mia?am okršg?š o ?rednicy 20 cm)

Margaryn? roztop, przestud?. Cukier zmiksuj z jajkami i cukrem waniliowym. Mšk? wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodawaj partiami do zmiksowanej masy i miksuj na wolnych obrotach, a? do uzyskania g?adkiej konsystencji. Na koniec dodaj roztopionš margaryn? oraz esencj?, wmieszaj w ca?o??. Przelej 3/4 cz??ci masy do oddzielnej miski i dosyp kakao, zmiksuj, aby nie by?o grudek.

Przygotuj form?, rozetrzyj troch? margaryny lub mas?a na ?ciankach i wlej ciasto. Najpierw wlej troch? bia?ej cz??ci, pó?niej kakaowej, a na koniec znowu bia?ej. Widelcem lub ?y?kš delikatnie zamieszaj ciasto w niektórych tylko miejscach. Uzyskasz ?adny, marmurkowy efekt:-).

Piecz w nagrzanym do 170°C piekarniku przez ok. 45 minut lub to tzw. suchego patyczka.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry