
1020
Marmurkowa babka piaskowa
- 5 jajek
- 1 szklanka mąki pszennej (przesianej)
- 1 szklanka mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 margaryna
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 2 łyżki kakao
+forma do pieczenia (ja miałam okrągłą o średnicy 20 cm)
Margarynę roztop, przestudź. Cukier zmiksuj z jajkami i cukrem waniliowym. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia. Dodawaj partiami do zmiksowanej masy i miksuj na wolnych obrotach, aż do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodaj roztopioną margarynę oraz esencję, wmieszaj w całość. Przelej 3/4 części masy do oddzielnej miski i dosyp kakao, zmiksuj, aby nie było grudek.
Przygotuj formę, rozetrzyj trochę margaryny lub masła na ściankach i wlej ciasto. Najpierw wlej trochę białej części, później kakaowej, a na koniec znowu białej. Widelcem lub łyżką delikatnie zamieszaj ciasto w niektórych tylko miejscach. Uzyskasz ładny, marmurkowy efekt:-).
Piecz w nagrzanym do 170°C piekarniku przez ok. 45 minut lub to tzw. suchego patyczka.
Smacznego:-)
wydrukwydruk bez zdjęć