Ta strona wykorzystuje pliki cookies i zapisuje je na Twoim urzšdzeniu. Pozostajšc na stronie akceptujesz taki stan rzeczy. akceptuję czytaj więcej

0706.20160

315

Makaron ze szparagami i boczkiem

Makaron z takimi dodatkami zrobicie naprawd? szybko, a efekt zadowoli nie tylko mi?o?ników szparagów:-).

  • 200 g makaronu wstš?ki
  • 5-6 plastrów w?dzonego lub parzonego boczku
  • p?czek zielonych szparagów
  • oliwa z oliwek
  • ?y?ka mas?a
  • 1/3 szkl. ?mietany kremówki
  • 15 g ulubionego sera, np. parmezanu, grana padano
  • koperek do posypania
  • przyprawy: sól, ?wie?o zmielony pieprz, ga?ka muszkato?owa

Ugotuj makaron, zeby by? al dente. Z umytych szparagów od?am ko?cówki i ugotuj je w osolonej i lekko pos?odzonej wodzie. Nie gotuj ich do ca?kowitej mi?kko?ci. Pozostaw pó? szklanki wody ze szparagów i wlej do makaronu. Szparagi pokrój na mniejsze kawa?ki. Wrzu? do garnka z makaronem. Boczek pokrój w paski, podsma? na patelni. Ja u?y?am do?? chudego boczku, wi?c doda?am te? ?y?k? mas?a. Ca?o?? prze?ó? do garnka. Trzymaj makaron na ma?ym ogniu i mieszaj do?? cz?sto. Przypraw do smaku, dodaj odrobin? startej ga?ki oraz ?mietan? i oliw? z oliwek, je?eli uwa?asz, ?e makaron jest za suchy.

Podawaj ze startym serem i koperkiem.

Smacznego:-)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

wydrukwydruk bez zdjęć
dodaj komentarz
Pan/Pani:
nick:
treœć

Proszę narysować poniższy kształt zaczynajšc od kropki, nie przerywajšc rysowania:

Ta przeglšdarka nie obsługuje nowoczesnych technologii.

zmień rysunek
Archiwum
do góry